Csorba Győző: Egy elhanyagolt körtefára
Körtefa csináld
kedved szerint
kócold sűrűbbre
ágad-bogad
ne érdekeljen
mennyit teremsz
nagyobb öröm lesz
láthatni majd
hogy öntörvényed
vezet csupán
nagyobb öröm lesz
tudhatni majd
hogy ajándékot
nem sarcot adsz
Néhány évvel ezelőtt a körtefák igen gazdag terméssel ajándékoztak meg bennünket, augusztus végén alig győztük üvegbe rakni a gyümölcsöt: befőtt, lekvár, ivólé készült belőle.
Ebben az évben is ajándékba kaptam körtét, de most nem kellett leszednünk, ládában érkezett. Nagyságrendileg 10 kg lehetett.
Mi sem természetesebb, ezt is igyekeztem eltenni, hiszen mindannyian szeretjük a körtebefőttet.
A homoktövis szedős, ivólé készítős napon alkonyattájt láttam neki, de este 10-re készen is voltam.
(Az alábbi képen látszik is, hogy nem fényes nappal készült.)
Gyakorlatilag minden gyümölcsöt egyformán teszek el befőttnek: a megtisztított, feldarabolt szemeket általában 720 ml-es üvegbe teszem, cukortartalmától függően 2-3 evőkanál (5-7,5 dkg) evőkanál cukrot szórok a tetejére, felöntöm vízzel, és kidunsztolom. Próbáltam már mézzel, cukorszirup főzéssel, de a fent leírt módon végzek leghamarabb, és finom a végeredmény.
Most is így készült a körtebefőtt.
A körtéket megmostam, az érettebb szemeket gyümölcsöstálra tettem, hogy frissen fogyasszuk el
18 befőttesüveget a szokásos befőzős-módon elmosogattam. Nagyságrendileg ennyi üveg kell 10 kg körtének, és a befőzőfazékba is ennyi fér egyszerre a 720 ml-es üvegből.
5-6 szem körtét négybe vágtam, kivágtam a magházukat, meghámoztam őket. Hogy ne barnuljanak meg, rögtön egy vízzel telt edénybe tettem őket. Nagyon sokan citromos, citromsavas vízbe teszik, de nekem a tiszta víz is bevált.
A Nagymamáim még meg is kénezték a körtét, hogy megőrizzék szép világos színüket, de én nem látom ennek szükségességét, és nem is tudom, hogyan csinálták.
Mindenesetre így, hogy egy üvegre valót tisztítok meg, nem szokott megbarnulni. Amint a nagyságrendileg 45 dkg körte készen áll, az üveg aljára szórok két evőkanál cukrot - ez 5 dkg -, elrendezem az üvegekben a körtenegyedeket. Kissé oldalára döntöm a befőttesüveget, és szépen sorban, szorosan egy sornyi körtét beleteszek úgy, hogy a negyedek szélesebb fele kerül az üveg aljára. A következő körteszeletek már hegyükkel lefelé is üvegbe kerülhetnek, a lényeg az, hogy minél jobb legyen a helykihasználás, minél több körte kerüljön az üvegbe. Amikor tele van, megtöltöm vízzel. A körték méretétől függően hol könnyebb, hol nehezebb szépen elrendezni őket, és ennek megfelelően hol több, hol kevesebb víz kell a feltöltéshez. Néhányat megmértem, 2,4-2,7 dl vizet használtam egy üveghez. A kupakot rácsavarom, hogy a körték minél kevesebb ideig érintkezzenek a levegővel. A következő 5-6 szem körtét is megpucolom. És így tovább, amíg az alapanyag el nem fogy.
Régebben a gyümölccsel megtöltött üveg tetejére szórtam a cukrot, de a vízzel való feltöltés során valamennyi cukor néha kimosódott a munkafelületre. Így az utóbbi időben az üveg aljára szórom.
16 üveggel lett tele. Befőzőfazékba tettem mindet, és 30 percig 90 fokon dunsztoltam.
Mivel már késő volt, a befőzőfazékban hagytam kihűlni, másnap szedtem ki az üvegeket a vízből, és tettem a kamarapolcra. A hőkezelés során a cukor természetesen elolvadt.
Ha véletlen egy éven túl is megmarad néhány üveggel, akkor sem barnul meg a körte, még a felső sorban sem. De mivel nem kezelem őket semmivel, ha kibontunk egy üveg körtebefőttet, és az asztalon maradna néhány órára a tálban, levegővel érintkezve, lassan megbarnulna. De ilyen ritkán történik nálunk...