Fűtés a tanyán
2018. március 18. írta: Zita éléskamrájából

Fűtés a tanyán

Városi lakásunkban általában októberben az első hideg napok beköszöntével hívtuk a gázszerelőt, aki ellenőrizte a gázkazánt, majd begyújtotta. Innentől időjárástól függően áprilisig, májusig nem nagyon volt gondunk a fűtéssel: a nap 24 órájában többé-kevésbé egyenletes meleg volt a lakásban. No nem a rövidujjas-rövidnadrágos meleg, azt én pazarlásnak tartom, de jól éreztük magunkat, nem fáztunk. Amikor vége lett a fűtési időszaknak, egyszerűen elzártuk a kazánban a lángot. 

Azután elkövetkezett 2011. év vége, ideköltöztünk. Központi fűtést alakítottunk ki, a vizet fatüzelésű kazán melegíti. Mivel nem úgynevezett gravitációs fűtésről van szó, elektromosságra is szükség van, hogy a keringetőszivattyú mozgassa ezt a bizonyos meleg vizet a kazán és a fűtendő helyiségek között. Puffertartályt nem szereltünk fel, akkor van meleg, amikor fűtünk. Pontosabban 20 perccel azután, hogy begyújtunk a kazánba, melegszenek fel a fűtőtestek.

futes_fustolgo_kemeny_ze.jpg

(Egy kis dióhéjat raktam a tűzre, hogy jobban kirajzolódjon a füst... A száraz akác nem pöfékelt eléggé.)

Igen, de mi történik akkor, ha áramszünet van? Nem akartunk akkora kockázatot vállalni, hogy télen egy sima, vagy időjárási körülmények okozta műszaki hiba miatt áram nélkül maradunk, és ezzel együtt a fűtésünk is megszűnik, úgyhogy minden helyiségben van egyedi fűtés is. A konyhában sparhelt, a fürdőszoba és hálószoba között cserépkályha (ez itt volt), a gyerekeknél kis fatüzelésű kályhák. 

Ezek jellegükből adódóan nyílt égésterűek, vagyis az égés során a környezetükből használják a levegőt, pontosabban az oxigént. Nagyon fontos, hogy tisztán tartsuk őket, ellenőrizzük a fűtési időszak elején (is).

Volt olyan nyári napunk, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy nagy a döngicsélés a kémény körül... Méhcsalád költözött be, és a népes had elzárta a füst útját. Szerencsére nem volt még fűtési időszak, nem volt veszélyes. 

futes_mehek_a_kemenyben_ze.jpg

De az nagyon fontos, hogy mind a kémények, mind a kályhák, kályhacsövek tiszták legyenek, ellenőrizzük őket, szükség esetén takarítsuk ki őket. 

No és persze jöhet a kérdés, hogy mivel fűtsünk? Írtam, hogy fatüzelésűek a kályhák, de a gázfűtéshez szokott embernek nagyon sok kérdése felmerül ilyenkor. Legalábbis nekünk több embert meg kellett kérdeznünk erről a hétköznapinak tűnő, mindennapos dologról.

Milyen fával fűtsünk, mikori vágás legyen, lehet? Mennyit használ el egy háztartás egy télen? Mennyi idő alatt szárad ki a frissen vágott tűzifa ahhoz, hogy jó fűtőértéke legyen? Hogy mérjem a fa mennyiségét, mázsában vagy köbméterben? Ja, hogy létezik a matematikából tanult köbméter, és tűzifa esetén használatos erdei köbméter? Mi a különbség? Hány mázsa egy köbméter fa?
Ha erdőt szeretnénk telepíteni - mondjuk akácot - mekkora területű erdő biztosítja majd a kissé távoli jövőben a tűzifa szükségletünket?

Csupa izgalom annak, aki nem ért hozzá, még nem tapasztalta. 

Azóta megtapasztaltuk, hogy
milyen az, amikor hasogatott fát veszünk,
mit kell tennünk még az állami erdészettől rendelt szabványméretű rönkökkel, hogy fűtsünk velük,
hogyan érdemes a fát tárolni, hogy jól kiszáradjon,
hányszor kell megfogni egy darab fát, mielőtt a kályhába, kazánba kerül, ha egyébként itt vágtuk ki az udvarban,
hogyan tisztítsunk kéményt, kályhacsövet, kályhát,
mit csináljuk a keletkezett fahamuval,
egyáltalán, hogyan gyújtsunk be úgy, hogy gyorsan lángra kapjon a tűzifa,
mi legyen a gyújtós,
mi az, ami itt keletkezik a tanyán, fűtésre használható, de nem környezetszennyező(bb, mint a fa), és a készülékekben sem tesz kárt...

Nos, ezekről is írok majd  a jövőben. Lehet, hogy csak érdekesnek találod, de lehet, hogy jó megismerni mások gyakorlatát, hiszen tanulságos, ha saját hibájából tanul az ember, de ha nem muszáj, szívesen tanulunk más tapasztalatából is...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr2713747904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János Bereczk 2019.03.05. 20:57:31

Ha valaki vidékre költözik, az első probléma amibe beleütközik a FŰTÉS!!!
Aztán jönnek a tanácsadók, akik talán sosem fűtöttek, de értenek hozzá!!!
Aztán, mikor már fűteni kell, kiderül a jó választás, mégsem jó, idő és pénz már nincs a változtatásra, a tél nem tart örökké, majd jövőre változtatunk:
Aztán minden kezdődik elölről, tanácsadók, internet, stb.
Én is a magam útját jártam, FŰTÉS az, amit reggel begyújtok, majd másnap ismét, addig élvezem a meleget, kitétel, hogy tiszta égés legyen, ne kelljen kormolni és ennek a szén az alapja!!! (Aki 2018-ban kicsit is utánanéz, tudja a fa szennyezőbb mint a szén, hogy egyebet ne is említsek, írtak róla sokan!)
Ahhoz, hogy minden helyiségben meleg legyen, független minden más energiától, kell egy kazán és gravitációs fűtés, amire ma azt mondják
korszerűtlen, viszont jól szabályozható, így könnyen kimaradhat a reggeli híradásból, amikor sorolják, kik robbantak fel! Van ezzel is egy gond, nincs
olyan kazán, amiben FŰTENI lehet, csak elégetni lehet a tüzelőt, ami sok kormolással jár! Különösen fa esetén a kéménybe lerakodik minden, ami
jobb esetben egy kéménytűzzel elintéződik, rosszabb, ha a ház is megy, bár ezt is meg lehet szokni, napi esemény!!!!
Hogy fűtök én? Berakok 5 vödör lignit brikettet, ha száraz, kicsit meglocsolom vízzel, vagy hóval együtt! Felülről határozottan begyújtok,
majd leszűkítem a primer és szekunder huzatot és így állíthatom a hőfokot, aztán majd holnap, vagy holnapután megismétlem!!!!!!
Hogyan működik? A szén teteje elkezd izzani (ez az egyik tiszta égés!)
Oxigén szegény térben, gáz CO keletkezik, a vízből Hidrogén. A két gáz elkeveredik, a szekunder huzat hatására, a hidrogén meggyújtja a CO-t, így a két gáztól, gyors-égéssel megszabadulunk, ezen a tűzsávon káros anyag nem megy át, a víz lecsapódik, a CO2 és Nitrogén ütközése emeli a hőfokot, majd leadja a kazán vizének és hidegen kiballagnak a kéményen, se kéménytűz, se robbanás nincs, se füst, se korom, sose takarítottam!!!
Persze rábeszélni nem akarom, mert ha fűtésszerelővel csináltatja, úgyis lebeszéli, csak azért írtam le, ha szenved a hideg miatt gondoljon rám!!!!
Még egy fontos részlet, a tágulási tartályt, nem a padlásra kell tenni, mert elfagyhat, a felső pontból egy pipacsővel kell levezetni egy műanyag kannába, ránézéssel mindég ellenörízheti, vagy ha felforr a kazán, bugyborékolással jelzi!!!!!
KELLEMES MELEGET!!!!!
süti beállítások módosítása