Amíg bekavarod ennek a fánknak a tésztáját, megmelegszik a zsír vagy olaj, és már sütheted is.
Könnyű, finom a tésztája. Megszórhatod porcukorral, eheted lekvárral.
Tapasztalatom szerint frissen a legfinomabb. (Másnaposan is ettük már, egy kicsit megereszkedett. Ja, a fánk volt a másnapos, nem mi!)
Hozzávalók kb. 70 db-hoz:
50 kg túró
3 tojás
10 dkg cukor
1 cs sütőpor
25 dkg liszt
csipet só
A sütéshez zsír vagy olaj
Vegyél elő egy serpenyőt, és melegíts benne zsírt vagy olajat, hogy a fánkocskákat ki tudd sütni.
A lisztet keverd össze a sütőporral, majd az összes többi hozzávalóval. Nyugodtan kézzel, bár egy kissé ragadni fog a tészta, de kevés mosogatnivaló marad. Kezet meg úgyis mosnál.
A felmelegedett zsiradékba tegyél bele vizes kézzel formált diónyi gombócokat. Figyeld, hogyan sül, ne legyen túl forró a zsiradék, mert akkor könnyen megég, és a belseje nyers marad. Ha meg nem elég meleg, akkor a fánkok megszívják magukat.
Látod a képen, mire az utolsókat beleteszem a forró zsiradékba, az elsők szinte már megsülnek. Rázogasd meg néha a serpenyőt, hadd mozogjanak, forgolódjanak a fánkok. Ha kell, fakanállal, csipesszel fordítsd meg őket!
Szép, szabályos golyócskák lesznek, nem nagyon nőnek meg sütés közben. Én szűrőre szoktam kiszedni, aztán mehet egy szép tálba, és szórhatod rá a porcukrot. Kész is. Vigyázz, meleg!