Befőzés előtti előkészületek
2018. május 24. írta: Zita éléskamrájából

Befőzés előtti előkészületek

Befőzés. Nincs mit tenni, a lehető legtisztábban kell dolgoznunk, hogy a csíraszámot csökkentsük, és megakadályozzuk a tartósított zöldségeink, gyümölcseink megromlását.

De nem gond, ez a ráhangolódás, a szertartás része...

A "szerek":
mosószóda
ételecet 20%-os
mosogatószivacs
törlőruha
üvegmosó kefe

befozes_szerek_ze.jpg

Tudom, a konyhát nagy valószínűséggel mindannyian tisztán tartjuk. De azért mégis...
Ilyenkor fokozott figyelemmel... 

Szóval befőzés előtt a munkafelületeket, a mosogatódézsát és a csepegtetőtálcát elmosogatom. Ez utóbbit a fürdőszoba tisztítóval szoktam, és egy kis kefével benyúlok a rejtett helyekre is, mert a penészgombák igen szeretnek itt megbújni. A többit a szokásos módon tisztítom. (Én nagyon kevés vegyszert használok, szerintem nem kell mindenre külön, és főleg nem úgy, hogy mindegyik más műillatot áraszt. De ez egyéni döntés kérdése.) Mosószódás vízben szoktam mosogatni, legfeljebb 1-2 pumpálásnyi bolti mosogatószerrel megtámogatva, és ecetes vízzel öblítek. Ez egyébként fontos a mosószódás mosogatás esetén, mert az üvegedények ecet nélkül füstös halvány árnyalatot kapnak a mosószódától. Gondolom a maradék lúgtól.
Ilyenkor még a lefolyó dugók is eszembe jutnak. 

befozes_munkafelulet_ze.jpg

A lényeg az, hogy nem kell túlaggódni a dolgot, de egy alapos tisztítást megér a sok alapanyag és a ráfordított idő.

Amikor tiszták a felületek, jöhetnek az üvegek. Most éppen üvegpalackokat mosogattam, de a hagyományos 370 ml-es  és 720 ml-es üvegeknél is így járok el, ott legfeljebb nincs szükségem üvegmosó kefére.

befozes_elokeszulet_mosogat_oblit_ze.jpg

A mosogató egyik dézsájába forró vizet engedek, teszek bele fél teáskanálnyi mosószódát, a másikba hideget, és ebbe ecetet löttyintek.
Ha olyan forró vízben mosogatnál, hogy nem állja a kezed, akkor javaslom egy réteg cérnakesztyű és rá egy hagyományos háztartási gumikesztyű használatát. Nyugodtan dolgozhatsz, így nem fogja égetni a kezed. Ezt a módszert én leginkább a téli disznóvágásnál alkalmazom.

Minden befőzési időszak elején tiszta szivacsot veszek elő, hogy biztosan ne vigyek szennyeződést az üvegekre. Még az üvegmosó kefe is új ilyenkor. Természetesen sokszor használom. Ha nem sokat főzöl be, lehet, hogy őszig is kitart. A befőzés után kiszárítom, és félreteszem, hogy a következő eltevésig másra ne használjam.

Mikor előző évben kiürült egy üveg, és alaposan elmostad, még a menetek közötti mélyedésekre is odafigyeltél, nincs sok dolgod. Gyakorlatilag csak átöblíted az üvegeket. 
Az újonnan vásárolt, úgynevezett hutatiszta üvegek is tisztának látszanak, de egy alapos szivacsos mosogatás nekik se árt. Nem tudni, merre jártak.

Egy tiszta, befőzéskor használt törölközőre teszem az üvegeket, miután nagyjából már lecsöpögtek az edényszárítón. A kupakokat ugyanígy mosom el. 
Ha az üvegek jól lecsöpögtek, meg is fordíthatod őket, hogy kiszáradjanak. Ha van még bennük néhány csepp víz, ne aggódj, az már csak ecetes víz lehet, az meg nem árt semminek. 

befozes_elokeszulet_szarad_ze.jpg

Indulhat a befőzés!

 

Ja, igen. A mikrohullámú sütőben való csírátlanításról nincs tapasztalatom, mert
- olyan sok üveget használok egy alkalommal, hogy nem győzném a mikróba pakolni őket,
- nincs mikrohullámú sütőnk...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr413996716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása