Befőzőfazék
2018. június 15. írta: Zita éléskamrájából

Befőzőfazék

Nagy segítségem mindenféle zöldség, gyümölcs tartósításakor, legyen az lekvár, szörp, befőtt, ecetes savanyúság, zöldségkrém.

Végül is ez egy nagy zománcos edény, amibe sok megtöltött üveget bele tudunk tenni. 
A kívánt hőmérséklet beállítható, tehát még érzékenyebb gyümölcsöket, szamócát, őszibarackot is befőzhetünk akkor is, ha igen érettek. 
Jártál már úgy, hogy a nedves dunsztolás során egy kicsit túlfőzted a befőttet, és az nagyon megpuhult?
A befőzőfazék segít elkerülni a az ilyen helyzeteket.

Nekem olyan készülékem van, amiben nincs időzítő, tehát én figyelem, mennyi ideig legyenek benne a befőttesüvegek.

Közel 10 éve találkoztunk először. Édesanyám vett magának egyet némi gyűjtögetés után. Mivel mindig áradozott róla, kölcsönkértem. Meggyőzött.
Mi 6-7 éve vettünk egyet, mint írtam, ez nem időzítős. (A képen tető nélkül.)

befozofazek_ze.jpg

Használata:

A kupakkal (!) lezárt üvegeket beletesszük s vízzel megtöltjük. Beállítjuk a kívánt hőfokot. Ez általában 80-90 fok a tartósítandó alapanyag keménységétől függően. 

A beállított hőfokon 30 percet kell töltenie az üvegeknek. Ha kész, akkor akár rögtön a kamrapolcra is mehetnek az edényből, ha szárazra töröltük őket, tehát száraz dunszt nem szükséges. Én néha megnyugtatom magam azzal, hogy paplanok közé teszem az edényből kivett üvegeket. 

Ha több üveget szeretnél beletenni, mint ami egy alkalommal belefér, akkor az első adag kivétele után a még forró vízbe rakhatod is a következő adagot. 

Ha időzítős készüléked van, akár ott is hagyhatod éjszakára, ha végzett, kikapcsol.
Mivel az enyém nem időzítős, én megvárom, hogy a felmelegítést jelző lámpácska először elaludjon, és onnan számolom a fél órát, amíg az üvegeknek benne kell lennie.

 

A fenti képen 500 ml-es palackokkal töltöttem meg, bodzaszörpöt készítettem éppen. 

Milyen üvegből mennyi fér bele?

- Az általánosan használt 720 ml-es üvegből (befőttek, savanyúságok) két sorban 9-9, vagyis 18 üveg. Igen, rakhatod egymás tetejére az üvegeket!
- 370 ml-es (kis lekváros) üveg. Ebből van magasabb, és totyakosabb is. Én a magasabbat használom. Ebből két sorban 19-19, 38 db.
- 212 ml-es kis üveg (Erős Pista). 3 sorban 19-19 db, vagyis 57 üveg.
Mivel tartósítószert nem használok, felbontás után nagyjából 10 napig tárolható a lekvár hűtőben.
Ez, és a 370 ml-es üveg az a méret, amit még nagy valószínűséggel elfogyaszt a család, ha felbontjuk a lekvárt. 

Lehet, hogy felkaptad a fejed, hogy még lekvárt is dunsztolok ebben a befőzőfazékban, hiszen a lekvárnak elegendő, hogy tűzforrón az előkészített üvegekbe tegyük, néhány percre fejre állítsuk, és utána mehet a száraz dunsztba, igaz?
Igen, de ha 30 kg kész lekvárt üvegeznél, akkor a töltögetés végére a lekvár kihűl, tehát már bizonytalan a tartóssága. Ha meg nem zárod el a lángot az üvegbe töltögetés idejére, akkor meg lehet, hogy odakap a finomság. 
Ezt oldom meg én úgy, hogy ha sok a lekvár, akkor még langyosodni is hagyom, majd égési sérülés nélkül üvegbe teszem, és mehet a fazékba fél órára 80 vagy 90 fokon. 

Sem lekvár, sem befőtt, sem savanyúság nem romlott még meg - néhány kivételtől eltekintve.

Be kell vallanom, hogy van három alapanyag, amivel harcolunk, mert nem akaródzik nekik az üvegben maradni. Nem mind romlik meg, de ahhoz túl nagy arányban, hogy belenyugodjak. 

A három zöldség: zöldborsó, csemegekukorica, gumós édeskömény. De nem adom fel!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr6914050528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása