Tudom, hogy aki éhes, nem nagyon válogat.
Ám a gyermekeink tízóraiját is változatossá lehet tenni, és nem csak az iskolai büfében...
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dl tej
3 tojás (saját tyúktól)
4 dkg élesztő
csipet só
1 tojás a kenéshez
Minden hozzávalót ki szoktam mérni előre, mert örömöt okoz, amikor a sorakozó alapanyagok fogyatkoznak, és átnemesednek - jelen esetben kelt tésztává.
A tejet meglangyosítom, teszek bele egy teáskanálnyi cukrot, és belemorzsolom az élesztőt.
A lisztet tálba teszem, a csipet sót hozzáadom, majd a puha vajat, a tojásokat, a maradék cukrot. Végül az élesztős tejjel felöntöm, és egyenletesen eldolgozom.
Amikor még működött a kenyérsütő gépem, leginkább a "dagasztás" gombot nyomtam meg rajta, nagyon szerettem, ha dagasztott, kelesztett, nem okozott csalódást.
Most, hogy közel egy éve rászorított arra, hogy vegyem át a feladatot, hálás vagyok érte. A kényelmet felülírta az, hogy dolgozom az anyagokkal, érintem őket, a kezem alatt formálódnak.
Szóval, miután a tésztát egyenletesen eldolgoztam, konyharuhával letakarom, és langyos helyen duplájára kelesztem.
Kezdő kelt tésztásoknak: láthatóan nőjön meg! A helyiség hőmérsékletétől függően ez fél, másfél órát is igénybe vehet.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, és alaposan átgyúrom, cipót formázok belőle.
A cipót először 8 felé vágom, a cikkelyekből kis gombócot formálok, és azokat újra kettészelem.
Az így keletkezett 16 tésztadarabot kis cipócskává gömbölyítem.
Kezdődhet a formázás!
A kis gombócokat rúddá sodrom.
A tésztarúd egyik végéből 3-4 cm-t visszahajtok (ez lesz a briós kimagasló közepe), és köré tekerem a rúd többi részét:
Sütőpapíral bélelt gáztepsibe 8 db brióst teszek, letakarom, és hagyom kelni körülbelül egy szűk órát. A másik 8 db briós csak sütőpapírra kerül, letakarva vár a munkalapon.
(Igen, a képen is látszik, hogy egy sütőpapírt nem csak egyszer használok.)
Ha a kelésre szánt időből egy fél óra már eltelt, begyújtok a sütőbe, és úgy állítom be, hogy 200 fok körüli hőmérsékletre melegedjen fel.
Közel fél óra múlva a tepsin lévő briósokat felvert tojással megkenem, cukorral megszórom, és 25-30 percre beteszem a sütőbe.
Ha megsült - olyan a színe, hogy az ember legszívesebben beleharapna -, rácsra teszem kihűlni, mert így nem párásodik fel az alja.
A kiürült tepsire máris ráhúzom az időközben tojással megkent és cukorral megszórt másik adagot, hogy berakhassam a sütőbe.
Ha nincs ilyen nagy szemű cukor, a hagyományos kristálycukor is megfelelő a szóráshoz!
Frissen a legjobb enni, mert mint a kelt tészták általában másnapra már veszít puhaságából, vagy a külső része egy kicsit megereszkedik.
De vigyázz! Melegen megterhelő lehet, ha belaksz belőle!