Már azt hittem, hogy kifogytam az ötletekből, hogy mire lehet felhasználni még a hájas leveles tésztát, amikor eszembe jutott lányom két évvel ezelőtti ballagása, pontosabban az erre az alkalomra készített torta.
A torta ismerős lesz, hiszen ha nem is francia, de krémes utánérzésű. Ennek elkészítési módját már leírtam nektek.
Nemcsak karamellel díszíthető ennek a tortának a teteje, hanem almarózsával is! Ekkor így néz ki:
Hozzávalók:
1 kész krémes torta
kb. 30 dkg hájas leveles tészta
10-15 szem piros héjú alma
sárgabarack lekvár (természetesen saját készítésű)
Most sok kép és kevés szöveg következik, de szerintem ezek ismeretében te is bátran kipróbálod:
Ez esetben a fagyasztóból vettem elő a hájas leveles tésztát. Alaposan meglisztezett felületen lefedve felengedett a konyhában. Azért fedem le, hogy ne kérgesedjék meg a teteje, mert a leveles tészta szerkezetének az nem tenne jót. Vékonyra, kb. 1,5-2 mm-re kinyújtottam.
Kb. 5 cm széles csíkot vágtam belőle.
Sárgabarack lekvárral megkentem a tésztacsíkot.
A lekváros tésztacsík közepére átfedésekkel előzőleg vízben enyhén megpárolt almaszeleteket tettem. Csak annyira kell megpuhítani az almát, hogy amikor feltekerjük a tésztacsíkot, ne törjenek össze.
A tésztacsík alsó felét ráhajtottam az almákra.
És már csak fel kellett csavarni, hogy a tenyeremben tarthassam:
Besorakoztattam őket a muffinsütő mélyedéseibe. Hájas leveles tészta, nem valószínű, hogy sütés közben beleragadna a formába, de egy csöppet kikentem a mélyedéseket vajjal.
200 fokra felmelegített sütőben sütöttem. Már nem emlékszem, mennyi idő lehetett, de 20-30 perc alatt meg kellene sülnie...
Szerintem olyan szép...
Kiegészítés 2018. október 26-án:
Az almarózsa készítéshez még néhány hasznos tanácsot találsz ITT.