Sült nyúlcomb fokhagymával tűzdelve, füstölt szalonnával
2018. július 22. írta: Zita éléskamrájából

Sült nyúlcomb fokhagymával tűzdelve, füstölt szalonnával

Szeretem a nyúlhúst. Tiszta, semleges. Leginkább a baromfihoz hasonlíthatnám, úgyhogy a receptekben, ha nyúlhúst írok a hozzávalók között, akkor elkészítheted baromfival is, amennyiben éppen nincs a hűtőben például nyúlcomb...

tuzdelt_nyulcomb_kesz_kozel_ze.jpg

Hozzávalók:

4 db nyúlcomb
2 fej fokhagyma
8 szelet füstölt szalonna
1-2 evőkanál zsiradék

1 dl víz

Van egy fedeles tepsim, amit nagyon szeretek, mert a húsok jól át is párolódnak benne, nem száradnak ki, lédús, omlós a végeredmény. 
Ennek a tepsinek az aljára teszek 1-2 evőkanál zsiradékot, és a combokat ráteszem.

tuzdelt_nyulcomb_comb_tepsiben_ze.jpg

A fokhagymát megpucolom, a gerezdeket szeletekre vágom, és miután egy hegyes, éles késsel beleszúrok a combba, a keletkezett résbe a szeleteket beledugom.

tuzdelt_nyulcomb_tuzdel_ze.jpg

A fokhagymával így megtűzdelt combokat megsózom, és vékonyra szelt füstölt szalonnával betakargatom. Aláöntök egy kis vizet, ráteszem a tepsire a tetejét, és beteszem a sütőbe.

Nem, ez nem előmelegített sütő most, hiszen lassan, gyengéden kell sütnünk ahhoz, hogy szaftos maradjon a hús. Ennek megfelelően 120 fok körüli hőmérsékletre próbálom állítani a sütőmet. (Ez már tapasztalatok alapján működik, mert a sütőm nem hőfok, s még csak nem is fokozat szabályozós. A gombján nincs csak három jel, ami a teljes, közepes, illetve takarék fokozatot mutatja. De a sütőrácsra beakasztott erre a célra vásárolt hőmérő azért kisegít.)

tuzdelt_nyulcomb_szalonnaval_ze.jpg

Ezek a combok most négy órát töltöttek a sütőben ezen a viszonylag alacsony hőfokon.
Néha ránéztem, másfél óra elteltével villával megszúrtam, hogy érezzem, mennyire puhul.
Bő három óra elteltével már teljesen omlósnak éreztem a húst.

Az utolsó negyed órára fel szoktam emelni a hőmérsékletet 180-200 fok körülire, és leveszem a fedőt a tepsiről, hogy a combok szép színűek legyenek, de most erre sem volt szükség.

A negyedik óra elteltével szép színe volt már.

tuzdelt_nyulcomb_kesz_kozel_ze_1.jpgEhhez a főételhez most csak vegyes zöldségsaláta volt a köret, rizs vagy krumpli nem készült hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr7914128469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása