Meggymag
2018. június 24. írta: Zita éléskamrájából

Meggymag

Egy meggymag meg még egy meggymag az két meggymag. 
Azt hiszem, nem számolom tovább...

meggymag_sok_kozel_ze.jpg

Írtam már, hogy azért is szeretem a meggyet, mert hulladék nélkül feldolgozható. Használjuk a gyümölcshúst, a kocsányt, a magot, levelét

Hogy a magot mire? 
Nagyon jó párnába tölteléknek, jól szellőzik, jól támaszt, felveszi a fej formáját, ha fekszel rajta. Ha nem zavar, hogy egy kicsit zörög, akkor tetszeni fog. Illóolajat is cseppenthetsz rá, hogy még pihentetőbb legyen az alvás!
Kisgyerekeknek babzsákba tölteléknek, jól lehet vele játszani, dobálni, gyúrni, dögönyözni. 

De ami miatt én nagyon szeretem, az a jó hőmegtartó képessége. Kellett már valamikor gyógyszertári zselépárnát használnod? Kiválthatod vele!

Ha hűteni kell, mondjuk egy zúzódást, vagy gipszlevétel után a törés helyét, akkor tedd be a mélyhűtőbe, fagyaszd meg. Ha jól lehűlt, akkor tedd vászontasakba, és mehet a hűtendő testrészre! Még egyszerűbb, ha van a mélyhűtőben valamennyi, csak elő kell kapni, ha baj van. Láz, gyulladás esetén, ha valami viszket, ha beverte és pukli nőtt (erre nagyon jó a feketenadálytő is!). Ha nagyon meleg van, szívesen törölgetjük a homlokunkat hűsítő vizes ruhával. Próbálj ki egy lehűtött meggymaggal töltött párnácskát!
Mindig, de kisgyermekeknél különösen ügyelj, mennyire hideg, nehogy megcsípje a felületet (enyhe fagyás). Ha nem túl vékony a vászonzacskó, akkor ez nem nagyon valószínű.

Ha melegíteni kell, például fülfájós gyermeknek jól esik a meleg, akkor a magot tedd egy serpenyőbe, folyamatos kevergetés mellett melegítsd meg, újfent tedd vászontasakba, és már használható is, ha ellenőrizted, hogy így a tasakon keresztül nem túl forró-e.
Valószínűleg mikrohullámú sütőben is melegíthető lehet, bár ugye igen alacsony a nedvességtartalma. Nem próbáltam, nincs mikrónk.
Izomgörcs esetén, menstruációs fájdalom, hasfájás, vagy minden olyan fájdalom, aminél jól esik a meleg, jöhet a meggymagos tasak! Még ágymelegítőnek is használhatod, ha nagyobb felületű zsákot varrsz neki.

meggymag_zsakocska_ze.jpg

Akár hideg, akár meleg meggymagról van szó, 20-30 percig tartja a hőt. Lassan hűl le, lassan melegszik fel.

Allergiások is használhatják, nincs ellenjavallat, ha helyesen tisztítod. 
Ha úgy érzed, hogy a párna tisztításra szorul, akkor a magokat tedd egy tál ecetes forró vízbe, néhány percig fakanállal kavargasd (főzni nem kell), szűrd le, és szárítsd meg!

Az alapos szárítás nagyon fontos! Vékonyan kiterítve, nehogy bedohosodjon, nehogy penészedjen! Két-három napot is igénybe vehet, és utána visszatöltheted a zsákba. Ha babzsákként használja a kisgyermek, nem valószínű, hogy mosni kell, akkor teheted körbevarrt, nem nyitható zsákocskába is.. 

 

A gyermekeim nagyok, unokáim még nincsenek, de még egy felhasználási módról írok, ami jó szórakozást ígér: a meggymag ruhafestékkel színezhető. Kicsiknél jó szolgálatot tehet a finommozgások fejlesztésekor, lehet levegőn száradó gyurmába nyomkodni, így mozaikot készíteni, vagy nagyobbaknál ragasztani.
Ha természetes úton járunk, festő növényekkel is próbálkozhatunk. Ez utóbbit ki is próbálom, hisz van bőven magom még előző évekről is. Majd beszámolok róla!

Nagyon fontos, hogy csak olyan korú gyermeknek add, aki véletlenül sem veszi szájba, nem nyeli le az apró szemeket! Akivel gyöngyöt is fűznél...

 

Meggy fajtától is függ, de például 17,4 kg meggy kimagozása után 1,3 kg meggymagunk lett. A meggynek tehát 7-7,5%-a. 

A meggy kimagozása után a magokat 2-5 napra vízbe áztatom. Elég a két nap is, de nem mindig érek rá, és akkor tovább marad a vízben. Viszonylag nagy lyukú szűrőn, szitán átöblítjük (ne ijedj meg, ha egy kicsit erjedt illata van, az tisztítás, szárítás után elmúlik). 

Az öblítés során igyekszünk a szita, szűrő aljához dörzsölni a szemeket, hogy a magra esetlegesen még rátapadt gyümölcshús is leváljon. A viszonylag sok, több mint 1 kg magot fél óra alatt így át tudtam mosni, és a konyhapulton törölközőre kiterítettem száradni. Egy nap múlva a törölköző is kikerült alóla, és a munkafelületen száradt tovább. Nyugodtan vidd ki a szabad levegőre, volt már olyan év, hogy nekem is kint száradt. Ha lehet, vékonyan terítsd, a legjobb, ha egy rétegen vannak a magok! Ha itt-ott még látsz héjdarabot, el tudod távolítani. Ahogy szárad, úgy világosodnak a meggymagok.

Egyszer, nagy adag meggy kimagozása és néhány napi áztatása után betettük a betonkeverőbe néhány lapát homokkal, és kevés vízzel. Öt perc forgatás után kislyukú ládába öntöttük, és alaposan átöblögettük. A homok és a gyümölcshús is kimosódott, már csak szárítani kellett.

A fentiek mind igazak a cseresznye magjára is, de annak magozása, és a mag tisztítása sokkal nehézkesebb, mint a meggyé.

Felhasználásig befőttes üvegben szoktam tárolni.

meggymag_uvegben_ze.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr5614068935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása