Két hete nem készítettem sajtot a szokásos 10 liter tejből, mert a középső gyermek ballagása miatt vendégeket vártunk, és félretettem a tejet a süteményekhez.
Maradt belőle. Házi tej, nem romlik meg egy hét alatt a hűtőben, de amikor a friss tej megérkezett, döntenem kellett az előző heti sorsáról.
Legyen belőle túró!
Hozzávalók:
tej
Nem hosszú a lista... Lássuk egy kicsit részletesebben!
A tej természetesen kellően zsíros házi tej. Körülbelül 5,5 liter tejből lett 1,2 kg zsíros túró.
Vagyis, ha hasonló minőségű a tej, amit használsz, 1 liter tejből nagyjából 20-22 dkg túró lesz.
A tejet kivettem a hűtőből, és egy nagy fazékba öntöttem. Még éppen le tudtam fedni, mert igen tele lett.
Tavasz vége van, még a lakás nem melegedett fel nagyon, úgyhogy a tej két nap alatt alvadt meg. Nem tettem bele semmilyen adalékanyagot, hagytam, hogy a körülöttünk lévő baktériumok tegyék a dolgukat. Ha a tej megalszik (ezek szerint a tej nem is tud megromlani!), akkor folytathatjuk a túrókészítést. Nem hagytam tovább állni, meg ne keseredjék.
Az aludttej tetején keletkezett zsíros réteg a tejföl. Vagyis ez a megsavanyodott tejszín. Ha szeretnéd, óvatosan, gyengéden le is kanalazhatod, és használhatod úgy, mint a bolti tejfölöket. Természetesen más az íze... (3-4 napig áll el a hűtőben)
Én most nem fölöztem le az aludttejet, hogy jó zsíros túrónk legyen.
Az első képen az aludttej felszínén található tejfölt látod gyűrődni, a második képen az aludttej.
A gáztűzhelyen az egyik közepes égőt meggyújtottam, takaréklángra állítottam, lángelosztót tettem fölé, és erre jött a fazék, teli aludttejjel.
Lassan, komótosan kell melegíteni az aludttejet. Néhány perc után óvatosan megkevertem, hogy nehogy leégjen. Míg elérte a kívánt hőfokot, néha megkavartam, hogy egyenletesen melegedjék.
Természetesen ilyenkor törik az aludttej, de nem gond. Amikor kézmelegnek éreztem, tehát 37 fok körüli lehetett a hőmérséklete, elzártam alatta a gázt. Van, aki tovább melegíti, akkor szárazabb lesz a túró állaga. 40 fok körül már kezd rögösödni, kicsapódik a fehérje. 60 fok fölé ne melegítsük!
Elővettem az erre a célra használt jó nagy textilpelenkát, és az összetöredezett felmelegített aludttejet beleöntöttem.
A batyu két szék közé került, no de nem a földre. A textilpelenka sarkait összekötöttem, a csomó alatt fakanalat vezettem át, és a két egymáshoz közel tolt szék ülőfelületére támasztottam a fakanál két végét. A "csomag" alá lábast tettem, hogy a lecsöpögő savót felfogjuk.
(A savót sok dologra használhatjuk, ki ne dobd! Majd írok részletesebben is, de addig néhány hívószó: gyümölcsturmixok, frissítő italok, kenyérsütés, kelt sütemények, kert, hajmosás, bőrápolás, sebgyógyítás.)
Minél tovább hagyod csöpögni, annál szárazabb lesz a túró. A reggel felakasztott túrót este kibontottam:
Ezeket a nagy rögöket érdemes kézzel szétmorzsolni, és már használhatod is!
Én másnap a kellően zsíros túró egy részéből túrós kuglófot sütöttem. Érdemes volt!