A zöld dió befőtt készítését megelőzi egy két hetes időszak, amikor is a leszedett zöld diót megszurkálod, áztatod. E két hét teendőit már leírtam egy külön bejegyzésben, hogy ne kelljen magam ismételni a zöld diós recepteknél (diólikőr, lekvár).
Ha még nem készítettél zöld dió befőttet, akkor tudd, hogy a dió méretétől függően egy 720 ml-es üvegbe körülbelül 40 dkg diót tudsz beletenni. Mivel a befőzőfazekamba egyszerre 18 ekkora üveg fér bele, én ehhez igazítottam a mennyiséget.
Letelt a két hét, a megszurkált, áztatott zöld diót most meg kell főznünk. Az áztatott dió minden kilójához öntünk egy liter vizet, abba fél evőkanál 20%-os, vagy egy evőkanál 10%-os ecetet.
Forrás után 10 percig főzzük.
A zöld dió továbbra is maszatol, összefogja az edényt is. Az ecetes főzés során ilyen volt a fedő: (Lemosható.)
Közben elkészítjük a fűszeres szirupot.
Hozzávalók a zöld dió minden kilójához:
0,5 l víz
0,5 kg cukor
3 g fahéj rúd
1 g egész szegfűszeg
2,5-3 g citromsav
Az ecetes vízben megfőzött dióról a levet leöntjük.
Újra főzés következik, a szirupban megfőzzük a diót. Ha felforrt, akkor tíz percig főzzük, majd fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ezt még az ezt követő két nap is megismételjük, tehát forrás után 10 percig főzzük a diót, és hagyjuk kihűlni. Összesen háromszor főztük meg a fűszeres szirupban.
A harmadik napon az utolsó szirupos főzés után hagyom kihűlni a diót a lében. Előkészítem az üvegeket.
A kihűlt dió levét leszűröm, és a megfeketedett szemeket üvegbe teszem. Nagyságrendileg 40 dkg dió fér el az üvegben. Nagyobb szemeket nehezebb ügyesen elrendezni, ilyenkor szerencsésebb a kisebb szemű dió.
Az üvegbe töltött dióra ráöntöm a leszűrt fűszeres szirupot, és lezárom kupakkal.
Hogy tartós legyen, még kidunsztolom. A befőzőfazekamban 80 fokon 30 percet töltöttek az üvegek, és mivel már késő éjszaka lett, mire végeztem, a fazékban hagytam kihűlni. Másnap (ma) reggel szedtem ki őket a fazékból.
Ha hagyományosan dunsztolod, akkor még száraz dunsztba kell tenned az üvegeket plédek, párnák, takarók közé, hogy lassan hűljenek ki.
(Az üvegbe töltésről is készítettem képeket, de mivel nem szeretem a vakut, és kikapcsoltam, sajnos nem lettek élesek a késő esti konyhai fényviszonyok miatt.)
Ha maradt szirupod, nyugodtan töltsd palackba, és a befőttel együtt dunsztold ki. Jó lesz öntetnek süteményekhez, fagyihoz, rizsfelfújthoz.
Nekem még maradt dió és szirup is, abból lekvár fog készülni.