Városi környezetvédelmi nap Lajosmizse
2018. június 19. írta: Zita éléskamrájából

Városi környezetvédelmi nap Lajosmizse

2018. május 10.

Lajosmizse város idei környezetvédelmi napjára meghívtak, hogy beszélgessek a gyerekekkel, hogyan lehet a mindennapok során otthon figyelni a környezetvédelemre, hogyan lehetünk tudatosak a háztartási és kerti munkák során.

Hiszen ne feledjük a Hermész Triszmegisztosznak tulajdonított több-ezer éves mondatot: Ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent!
Azt gondolom, hogy a világban minden kölcsönhatásban él, működik, tehát azt is írhatnám, hogy ahogy bennem, úgy körülöttem, ahogy a szűk környezetemben, előbb-utóbb úgy a külvilágban is...

Meglepően sokat tudnak a gyerekek arról, hogy hogyan kellene figyelnünk bolygónkra, közvetlen környezetünkre. Az elméleti tudáson túl már "csak" az a dolgunk, hogy napi teendőink során ezeken meg is valósítsuk, meg is valósítsák.

Megmutattam nekik gyümölcseceteimet, befőtteket, aszalványokat. Hogy megízesítsem a mondandómat, vegyszer- és tartósítószermentes lekvárjaimat is kóstolhatták, sőt, még az ízesítetlen gyógyteákat is szívesen kortyolgatták.
Ha tehették, nem egyszer álltak sorba...

A rendezvényről a Petőfi Népe is beszámolt másnap:

kornyezetvedelmi_nap_petofi_nepe_cikk_1_ze.jpg

A könnyebb olvashatóság miatt álljon itt a szöveg:

Petőfi Népe 2018. május 11., péntek
Megyei körkép rovat 
Lajosmizse

Egy vegyszermentes éléskamra kincseit kóstolták
A naprendszerrel is megismerkedhettek

Utazó planetárium, vegyszermentes éléskamra és játékos környezetvédelmi feladatok várták a lajosmizsei diákokat a helyi önkormányzat által szervezett Városi Környezetvédelmi Napon tegnap 
Koós Kata 

Városi és környezetvédelmi napot szervezett Lajosmizse önkormányzata csütörtökön, melynek során játékos programokon keresztül igyekeztek felhívni a helyi iskolások figyelmét környezetünk védelmének fontosságára. A rendezvénynek Lajosmizse Város Művelődési Háza adott otthont.

- A nap lényege, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben mi nem vigyázunk a környezetünkre, milyen nagy problémákat, helyreállíthatatlan károkat okozhatunk – mondta Basky András, Lajosmizse polgármestere rendezvény megnyitó beszédében, majd hozzátette: a nap során nemcsak azt szeretnék tudatosítani a gyerekekben, hogy ne dobálják szét a szemetet, hanem azt is, hogyan lehetséges minél kevesebb hulladékot termelni.

Erre vonatkozóan Gyulai Zita, helyi őstermelő látta el hasznos tanácsokkal az érdeklődő ifjúságot, aki hét évvel ezelőtt költözött Kecskemétről egy lajosmizsei tanyára. Azóta csak saját termesztésű, garantáltan vegyszermentes alapanyagokból készült ételek kerülnek konyhaasztalukra.
- A fő indok erre az volt, hogy megnéztük, hogyan épül fel egy családi költségvetés. Azt láttuk, hogy durván a fele élelmiszerre megy el. Ekkor úgy döntöttünk, hogy nem megyek vissza a három gyermekünk születése után dolgozni, hanem megtermeljük a garantáltan vegyszermentes ételt az asztalra – monda a 14 hektáron gazdálkodó őstermelő.
Éléskamrájában fűszernövényekkel ismerkedhettek, házi lekvárokat és gyógyteát kóstolhattak a gyerekek. Az őstermelő emellett hasznos javaslatokkal látta el őket arra vonatkozóan, mennyivel több felhasználási lehetőséggel bírnak a háztartásokban keletkező hulladékok annál, hogysem egyszerűen a kukában landoljanak.

A művelődési ház előtt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat interaktív ismeretterjesztő játékokkal, szemléltető eszközökkel és totóval várta a diákokat, akik körében a legnagyobb népszerűségnek a napelemes bogarak örvendtek. Megtudhatták többek között, hogy hiába nagyobb egy gazdálkodó ember csizmája egy átlagos városi lakos cipőjénél, ennek ellenére a természet szemszögéből nézve mégis kisebb lábnyomot hagy maga után.

Űrutazás is várta a diákokat
A művelődési ház dísztermében utazó planetárium fogadta a gyerekeket. A felfújható gömbkupolában filmvetítésen vehettek részt, mely során Naprendszerünk bolygóinak világában kalandozhattak. A tárhatású film révén az ifjak mintegy karnyújtásnyira érezhették magukat az univerzum lenyűgöző jelenségeitől.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr3614057446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása