Diólevél
2018. június 19. írta: Zita éléskamrájából

Diólevél

A diófa levele külsőleg és belsőleg is használható.
Mivel már május végétől ajánlják a szedését (legkésőbb augusztusig), de legalábbis addig, amíg a barna, rozsdás foltok meg nem jelennek a leveleken, már szedhető.

Babits Mihály: A régi kert (részlet)

Talán örökké lehetne verselni rólad régi kert,
vén köhögős kutadról, mely szalma közt fázva telelt,
a tamariszkról, melynek bőre ráncos és durva mint a vén emberé
s mégis oly virágos gyengeszép ágakat nyujt az ég felé!

Gyerekkoromban a levelekbe szerettem harapni mint a csikó,
Tudtam: keserü ízü az orgona, illatos zamattal leveles a dió,
Sokszor álmodoztam diólevél-ágyrul, ott volna délután heverni jó!
Ott volna valami szépmellü kisleányt ölelni jó!

Este ha a kertre a hosszu ház árnyéka lassan ráfeküszik,
sürü nyári este a forró légben fülledt illat uszik,
Tikkadtan a magas fának üzen akkor titkon a kis virág:
«Te messze látsz, bátya, mondd meg, jön-e már a holdvilág?»

diolevel_fan_ze.jpg

Rápóti Jenő - Romvári Vilmos könyvükben azt írják, hogy a levél gyűjthető már akkor, ha a termések várható végleges méretüknek a felét már elérték. A csapadékszegény április-május után végre megérkeztek az esők, és a diók is megnőttek. Egyébként a legjobbkor, a csonthéj most alakul ki. Ha csapadékszegény lenne ez a hónap, akkor bizony a későbbi esők a megcsontosodott terméseken már nem igazán tudnak növelni.

Szóval, a diólikőr, zöld dió befőtt és zöld dió lekvár készítésére felkészülve megszedtem a zöld, még nem kemény csonthéjú diókat, és ezzel együtt a szükségesnek gondolt diólevelek is ládába kerültek.

diolevel_ladaban_ze.jpg

Ha biztosra akarsz menni, vegyél kesztyűt! Tudom, a citromsav gyakorlatilag minden konyhai és kerti elszíneződést letakarít a kezünkről, de a dióra ez nem igaz. Főleg a zöld dióra ügyelj, de erről majd a zöld dióról szóló bejegyzésben írok. Szóval vigyázz, mert ha nagyon befogja a kezed, akkor nem segít még egy nagy fürdőszoba takarítás sem!

A diónak nagy, páratlanul szárnyaltan összetett levelei vannak. Szép nagyok, akár negyven centisre is megnőnek.

diolevel_fan_kez_ze.jpg

Szárításra előkészülve a levélgerincről lefosztjuk a leveleket. Én a bal kezemben tartva a levél vastagabb végét jobb kézzel szépen le tudtam fosztani a leveleket. Néha az utolsót kellett csak külön lecsippenteni, mert ott már elég gyenge a levélnyél.

Természetesen ilyenkor egy kicsit sérülhetnek-gyűrődhetnek a levelek. Erre érdemes vigyázni, mert a diólevél akkor szárad meg legszebben, ha száradás előtt nem sérül meg nagyon, mert akkor még nedvesen bebarnul.
De megnyugtatlak benneteket, az egymozdulatos fosztás nem okozott kárt, nem kellett egyenként levágni a leveleket.

diolevel_reszei_ze.jpg

A leveleket kiterítettem a gyógynövényszárítóban Majd külön megmutatom egyszer, hogy néz ki a szárítónk, de a galagonyavirágos bejegyzésnél már láthattál róla képet. 

Néhány nap alatt megszárad, de csak ma, egy hét elteltével szedtem le a szárítókeretekről, mert közben néha esett az eső, és a párás időben bizony nem szerencsés üvegbe tenni a szárítmányt, mert megpenészedhet.

diolevel_szaraz_ze.jpg

1044 g levelet gyűjtöttem. Miután lefosztottam, maradt 790 g, ami megszáradva 248 g-ra apadt. 

A magas illóolaj-tartalmú növényeket óvatosan teszem üvegbe, hogy ne törjenek össze, de a diólevélnél erre nem kell különösen ügyelni. Egy 4250 ml-es nagy befőttes üvegbe bele tudtam tuszkolni a majdnem 25 dkg levelet. Persze megtörtek, de ennek is megvan a maga előnye: alig marad levegő az üvegben, tartósabb lesz a szárítmány, mivel nem találkozik sok levegővel.

 

Mire használhatjuk?

Belsőleg összehúzó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt hasmenéses állapotot kezelésére alkalmas.
Hurutoldó hatása is van, tehát légúti megbetegedéseknél is alkalmazható.
Méregtelenítő, vértisztító hatása is ismert. A népi gyógyászatban bélférgek ellen is alkalmazták.

Összehúzó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt torokgyulladás, száj nyálkahártya gyulladásainál, sérüléseinél hatásos, ekkor gargarizáljunk vele. 

Külsőleg is ugyanezen hatások miatt használhatjuk fürdőnek, lemosásra. Bőrfertőzések, ekcémák, sebek, felfekvés gyógyításánál, pattanásos arcbőr esetén használjuk nyugodtan. 
Ülőfürdőként aranyeres panaszokat enyhít.

 

Hogyan használjuk?

Teaként fogyasztva 1-2 teáskanál gyógynövényt öntünk le körülbelül 2,5 dl (egy csésze) forró vízzel. Érdemes lefedni, majd 5-20 perc után leszűrni. Ha lefedjük, az illóanyagok nem párolognak el.
Ha tovább áztatjuk, több, az összehúzó hatásért felelős anyag oldódik ki belőle. 
Napi 1-3 csészével ihatunk, de ha kúraszerűen alkalmazzuk, 6 hét után tartsunk legalább 4 hét szünetet. 12 éves kor alatt, illetve áldott állapot, szoptatás idején kerüljük alkalmazását.

Ha fürdővízhez főzetet készítünk, akkor nyugodtan csináljuk erősebbre. Ugyanannyi vízhez 3-szor 5-ször annyi száraz diólevelet adhatunk. 

 

Nem csak fizikai szinten hat, hathat. Fokozhatja a lelkierőt, higgadtabbá tehet, fényesíti az elmét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr1414058724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása