Bodzaszörp
2018. május 24. írta: Zita éléskamrájából

Bodzaszörp

Valami nagyon találó mondattal kellene kezdenem, de egy kicsit csendben maradok, amíg elolvassátok az alábbi verset*:

Kéringer Gábor: Bodzaszörp

Íz és illat,
emlék és lenyomat.
Megkövült szívem
megkövült lenyomata.

Nehéz napunk volt.
Fradi-Dózsa,
Juve-Real,
vagy magyar-brazil.
Az is lehet, hogy mind egyszerre.
Esetleg egymás után.
Három műszakban, reggeltől, estig,
utána késő éjjel a fejünkben, vagy, ha engedték,
a tévé előtt.

Liftből kilépve az ajtóban furcsa pár.
Ekkora embert addig még nem láttam. Őserő,
jószándékú energia-megatonnák, élesre állított
jókedv-aknavető.
Mellette pöttöm asszony. Mosolyog. A férjén,
meg, hogy hazaértünk.
Asztalon üveg, benne áttetsző opálos folyadék.
Illata égig ér.
Beszivárog a jelenbe, a kezemben tartott pohárba. 

Egy adag már nem elég.
Emlék- és álomfüggőként csüngök a ragacsos nektáron.
Bodzaillatú mámor, zamatos időgép,
anyák mosolya, apák dörmögése, szomjas kiskamaszok
maszatos arcán elkent elégedettség.

Íz és illat.
Emlék és lenyomat.
csorduló könnycsepp,
bodzaszörp.

bodzaszorp_talalva_ze.jpg

Olyan érzésem van, hogy ezt a bejegyzést itt kellene abbahagyni. Hogy emlékezzünk. Hogy szeressünk.

De hogy a gyermekeinknek, unokáinknak, barátainknak és szomszédainknak legyen mire emlékezni, álljon itt, hogy én hogyan készítem.

Hozzávalók:
3 liter víz
2 kg cukor
3 dkg citromsav
20-30 dkg bodzavirág

Igen, tudom. Bodzavirág gyűjtéshez nem visz magával az ember mérleget, nem a piacon veszi, honnan tudja, hogy hány dekagramm? Miért nem adom meg, hogy hány bodzavirág-ernyő? Annyira különböznek, Te is tudod. Kicsi, aranyos, szerényen megbújó, nagy illatosan szétterülő virágtányérok. 
Az egyszerűség kedvéért: azt az edényt, amiben a szörpöt készíted, lazán töltse meg a virág! 

Írni fogok a bodzavirág gyógyhatásairól, és gyűjtéséről, de addig álljanak itt a legfontosabb tudnivalók a szürettel kapcsolatban:
A bodzabokrokat leginkább ott veszed észre, amerre jársz, de ezek valószínűleg utak, rosszabb esetben nagy forgalmúak. Nézz szét, utaktól távol, nem szennyezett területen hol találsz bodzabokrot! Érdemes a lelőhelyet idejekorán kinézni, mert a hirtelen jövő nagy melegben igen hamar elvirágozhat.
Vigyél magaddal metszőollót, és ne feledd a gyűjtésre vonatkozó egyéb megszívlelendő általános tanácsokat sem!
A bodza sátorozó bogernyő virágzatának öt fő ága van. Én legtöbbször a lehető legrövidebb szárral vágom le a virágokat, hogy az öt kis mellékág külön-külön essék a kosárba.
Ne műanyag tasakba szedd, nagyon könnyen befülled! Érdemes akár ládát, ládákat vinni, hogy a leszedett virágokat minél vékonyabban teríthesd el. 
Ha valamelyiken kártevőket látsz (több levéltetűfaj is károsíthatja), azt hagyd a bokron!

Mikor szedd? (Azon túl, hogy mikor sikerül rábeszélned párodat a túrára...)
Napsütéses száraz időben, amikor nagyon illatozik. 

A virágzásnak több szakasza van, az egészen bimbós állapottól a sziromhulláson át a kis csonthéjas terméskezdemények megjelenéséig. A legjobb akkor, amikor még van rajta egy-két bimbó, ami nem pattant ki, de gyakorlatilag teljes virágzásban találod.

bodzaszorp_virag_ze.jpg

Itt még látszik egy-két bimbócskája, de majdnem lekéstem én is az idén...

Amikor bodzavirágot szedek, akkorra már elkészítem a szirupot A vizet felforralom, vagy erősen felforrósítom, feloldom benne a cukrot, és beleteszem a citromsavat. A citromsavat ne egyszerre lódítsd az edénybe, mert a cukros lé akkor könnyen kifut. Balesetveszélyes, felesleges cukorpocsékolás, és még takarítani is kell utána. Keverd el alaposan, és hagy kihűlni.
És ugye nem kell mondanom, hogy befőzésről van szó, tehát mindennek makulátlan tisztának kell lennie, különben veszik a sok szörpnek való!

Amikor hazaérkezel a bodzavirággal (vagy csak beérsz a konyhába a kert végéből, ahol szedted), már teheted is a virágot az edénybe, amit majd felöntesz a sziruppal, vagy a lébe tedd a virágokat, és alaposan keverd össze.
Feljön a tetejére, de nem gond. Hagy hűvös helyen, fedd le az edényt. Nem kell légmentesen zárni, de a muslincáktól és egyéb repülő rovaroktól védeni kell. Minden nap megkavarhatod egyszer-kétszer-háromszor. Lehet, hogy a tetején a virágok egy kicsit barnulnak, ne ijedj meg! 

bodzaszorp_virag_azik_ze.jpg

Két nap után, de legkésőbb a harmadik napon a virágokat leszedem a szirup tetejéről, jól kinyomkodom, hogy minél kevesebb cukros lé menjen veszendőbe.
Van, aki a negyedik napig is vár, mert a nagyon érett ízeket kedveli, de ha nagyon meleg van, a cukros lé hamarabb megerjedhet, légy figyelmes!

bodzaszorp_kifacsarva_ze.jpg

Én most 30 liter víz és 20 kg cukor felhasználásával készítettem, úgyhogy a nagy edényt a konyhában hagytam, hogy ne kelljen cipekedni, ha palackozásra kerül a sor. Nagyon vigyáztam, nehogy bármi beleessen az egyre illatosodó lébe, mert megromolhat!

A bodzavirágok többségének eltávolítása után még maradtak szirmocskák a felszínen, de nem gond.

bodzaszorp_hordoban_ze.jpg

Az előző nap alaposan kimosott palackokat megtöltöm a szörppel egy finom teaszűrőn keresztül. Nem használok ennél sűrűbb szűrőt, mert a virágport szívesen látom az üvegekben.

bodzaszorp_toltes_ze.jpg

És egyszer azután elfogy a szirup, és a munkafelületen ott sorakozik kupakra várva a 85 palack. De nem sokáig...

bodzaszorp_palackban_ze.jpg

bodzaszorp_palackban_kupakkal_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

 

bodzaszorp_befozofazekban_ze.jpg

 

Most következik befőzéseim nagy segítője, az elektromos befőzőfazék. Az enyémnek nincs időzítője, tehát nem nevezem befőzőautomatának, de nagy nyugalommal tölt el, ha a zöldségeket, gyümölcsöket így tartósítom. Nem szoktak megromlani.

Ugye észrevetted, hogy a hozzávalók között nem volt tartósítószer? 

Ebből a fél literes kissé totyakos palackból 18 darabot tudok beletenni. 90 fokra állítom, és fél órán keresztül dunsztolom a szörpöket.

 

 

Ha készen van, akár mehetne a kamrapolcra is, nem kíván száraz dunsztot, de én bizony beteszem a pihe-puha paplanok közé. Ha kihűlt, tényleg mehet a végleges szálláshelyére. Egyszer, amikor nagyon sok bodzaszörpöt tettem el, még három év elteltével is jó volt, nem romlott meg. 

bodzaszorp_dunszt_ze.jpg

 

Lehet, hogy van néhány kérdésed. Hátha itt megtalálod a választ:

Nem mindig így készítettem a szörpöt. Eleinte tiszta vízben áztattam a virágokat, és utána főztem fel - már virág nélkül - az illatos levet cukorral és citromsavval. 
Volt időszak, amikor 1 liter vízhez 0,5 kg cukrot számoltam, de aztán rájöttem, hogy így sok vizet tárolok hónapokon keresztül a kamrában.
Citromot nem használok csak a friss fogyasztásra szánt bodzaitalhoz, mert igen sok kezeletlen citromra lenne szükség.
Befőzőfazék nélkül felforralnám a szörpöt, a lehető legforróbban üvegbe tölteném, és úgy tenném száraz dunsztba.

Jövőre kipróbálom, hogy a cukor egy kis részét gyengéden karamellizálom, hogy sötétebb színe legyen ennek a finom innivalónak.

bodzaszorp_talalva_kozeli_ze.jpg

Ha a hozzávalókban írt arányokkal készíted a szörpöt, akkor 100 g szörp 40 g cukrot tartalmaz.
Az ajánlott hígítási arány 1:6, vagyis egy egység szörphöz hat egység víz. De egyébként ízlésed szerint.

 

 

* Megjelent a 
Nyugat Plusz folyóirat 2014. évi nyári számában
és a szerző Ajándék idők című kötetében 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr2913996638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása