Szamóca termesztése
2018. április 30. írta: Zita éléskamrájából

Szamóca termesztése

Néhány éve valahol azt olvastam, hogy Magyarország harmadik legnagyobb szamóca termesztő vidéke Lajosmizse. Nem tudom, hogy még most is így van-e ez (vagy már előbbre léptünk), de a mi kiskertünk 100-200 tő szamócáját még nem számolták bele, az biztos.

Az alábbi bejegyzés a kiskerti szamócatermesztést mutatja be, úgy, ahogy mi csináljuk. Ha kedves itteni szamócatermesztő ismerőseim közül valaki olvassa írásomat, lehet, hogy a fejét fogja majd, de mentségükre szolgáljon, hogy némelyikük már több százezer tövet gondoz, ő már "nem ért a kiskertihez". (Magyarázzam, hogy most viccelek?)

szamoca_kosarban_ze.jpg

Nos, itt még nem tartunk, mármint hogy kosárba kelljen szednem a szamócát, tudniillik a miénk teljesen szabadföldi, most virágzik.

A telepítésről majd írok augusztusban, és akkor kitérek a síkfóliás, dombhátas művelésre is, persze csak annyiban, amennyit tudok róla.

Mi két évig tartjuk a szamócát, és minden évben telepítünk. Ez azt jelenti, hogy minden tavasszal van egy előző év augusztusában ültetett, itt ébredő csapat, és egy másfél éves, tavaly már egyszer termett társaság. Nekik már ismerős a hely... Természetesen mindkettő érik május-júniusban.

Gondozást tekintve nem teszünk különbséget közöttük.
Kora tavasszal, amikor már az időjárás engedi, és láthatóan a gyomok szaporodni kezdenek, rendbe tesszük a növényeket, és környéküket. Ez azt jelenti, hogy az elhalt, megszáradt leveleket óvatosan leszedegetjük, frissítjük a töveket, és a talajt gyomtalanítjuk és meglazítjuk körülöttük.

szamoca_gyomlalals_elott_ze.jpg

szamoca_gyomlalals_utan_ze.jpg

 

 

 

 

 

 


A szamóca igen iszákos növény, ahhoz, hogy jó termés legyen rajta, már kora tavasszal locsolni kell. 

A vizet meghálálják, növekedni kezdenek. Buzog bennük az életerő, és már a jövőre is gondolnak, kacsokat fejlesztenek. Ezek erőt, tápanyagot vonhatnak el a terméstől (ami botanikailag áltermés). Bár a kacsok legyökeresednek, és nagyrészt gondoskodnak saját táplálékukról, de még most nem tartjuk meg őket. Majd ha leérik a szamóca, akkor hagyjuk, hadd növessze a szaporítóanyagot, de mint mondtam, erről majd augusztusban írok.

szamoca_kacsozas_elott_ze.jpg

szamoca_kacsozas_utan_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

Szépen virágoznak. Ha megtermékenyülnek, a vacok növekedni kezd, ebből képződik az áltermés. (Ezek felületén van a szamóca valódi termése, a kis fekete pöttyök, az aszmagok.)

szamoca_viragzik_ze.jpg

szamoca_zold_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincs más dolgunk, mint locsolni még egy kicsit, hogy a termés szépen fejlődjék. 

Amikor a szamócaszemek már zöldek, mulcsozzuk őket szalmával (nekünk tritikálé szalmánk van). Ennek az az előnye, hogy a szemek nem érnek le a nedves földre, nem rothadnak meg, nem lesznek homokosak az eső és locsolás miatt felverődő talajrészektől. Lassabban száradnak ki, nem gyomosodnak annyira.

szamoca_friss_mulcsos_ze.jpg

És ilyen áprilisban, májusban az éppen egy évvel ezelőtt próbaképpen mulcsozott, illetve nem mulcsozott rész. Még nem nyúltunk hozzá, kísérleti terület...
szamoca_mulcsos_ze.jpg
A kép felső részén is szamócatövek vannak, de kisebbek, mint a mulccsal védettek, és gyomosak. 

A mulcs növényvédelmi szempontból is fontos tehát. És ha már növényvédelemről beszélünk: amikor a szamócát telepítem, akkor ősszel minden tő közé szoktam fokhagymát ültetni. Növénytársítás, valamennyire védi a fokhagyma a szamócát a szürkepenésztől. 

A fenti képeken azért nem látszik a fokhagyma, mert ez már második éves, és nem mertem második évben ugyanoda fokhagymát ültetni...

szamoca_mulcsos_fokhagymas_ze.jpg

 

 

A jövőben megoldom, mert van egy olyan fokhagymafajtám, ami két évig fejlődik, és kis fiókhagymákat növeszt virágzása után.

Ezzel szerintem két legyet üthetünk egy csapásra.

Egyszer már próbáltam, persze a második éves szamócák közé ültettem.

Ezen a képen látszik, hogy itt takarékoskodtunk az idővel, és a sorközöket nem mulcsoztuk, csak a szamócát tövét.

 

 

 

 

A bokrokon először beérő szamócák a legnagyobbak, a később érők már egyre kisebbek. Az alábbi képen az elsők egyike látható. 
Mi nem félünk a kis szemektől sem, mert lekvárnak, befőttnek, szörpnek, vagy aszalni azok is tökéletesek!

Természetesen frissen nagyon sokat eszünk. Van, hogy a bokor tövébe guggolva, van, hogy az iskolából hazatérő gyerekeket kis kosár szamócával várom, de készülhet turmix, gyümölcsleves, gyümölcsös joghurt, úgynevezett gyümölcsbőr, mehet süteménybe, és sorolhatnám.

Azt szeretem a legjobban, hogy mivel itt vannak a kertben, a szinte túlérett szemeket is szehetem, nem kell féléretten elfogyasztanunk.

szamoca_tenyerben_ze.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr5013881332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása