A gyógynövénygyűjtésről
2018. április 30. írta: Zita éléskamrájából

A gyógynövénygyűjtésről

„ti zöld varázslók, virág-sámánok, virág-orvosok, gyönyörű gyógyítók,
eleven gyógyszerek, szívér-tágítók, légzőszerv-tisztítók,
ti tüdő-buzdítók, seb-forrasztók, fulladást-szüntetők, szemet-vidítók!”
Juhász Ferenc: Virágok hatalma (részlet)

 

Mivel többször fogok írni gyógynövényekről, és gyűjtésükre, használatukra buzdítalak Benneteket, fontosnak tartok néhány fogalmat, szabályt tisztázni.

Nem hiszem, hogy például a gyűjtéssel kapcsolatban bárkinek olyat tudnék írni, ami bosszantja, vagy felháborítja, de lehet, hogy még nem jutott eszébe… gyogynovenygyujtes_szabalyai_ze.jpg

A gyógynövénygyűjtés legfontosabb szabálya, hogy ismerd a növényt, tudd, ha van az adott növényhez hasonló, de mérgező faj. Ha nem vagy biztos magadban, ne kockáztass, ne szedd le, vagy kérdezz meg hozzáértőt! 

Ha már ismersz jónéhány növényt, nézz utána, nem védett-e valamelyik. Valószínűleg nem véletlenül az…

És lehet, hogy maga a terület természetvédelmi terület. Itt ne próbálkozz, vigyázz rá Te is! 

Nem baj, ha tudott, hogy milyen környezeti feltételei vannak egy növénynek, melyik növény hol nő, hol terem, hol találhatod. Eleinte ez a legkevésbé fontos szabály. Később már a termőhely ismeretében tudod szűkíteni a keresendő növények körét, tudni fogod, egyáltalán mit kereshetsz az adott helyen.

Nem árt tudni, melyik növény mikor van a gyűjtés szempontjából ereje teljében, gyökere, levele, virága, termése mikor tartalmazhat legtöbb hatóanyagot. Érdemes keresni egy „gyűjtési naptárt”, vagy készíteni saját tapasztalat alapján. (Én például ebben az évben már lekéstem az illatos ibolyát…) Persze ezek az előrejelzett időszakok tolódhatnak, csúszhatnak időjárás függvényében, de a domborzati viszonyok, az ország északi, déli fele közötti különbségek is figyelembe veendők.

A rügyeket tavasszal, a virágzó hajtásokat – ha az kell – teljes nyílásban, a leveleket kifejlődve, erejük teljében, a termést teljes érésben, vagy előtte egy kicsit, a gyökereket, gyöktörzseket ősztől kora tavaszig. Ezek általában igazak, vannak kivételek! 

A láthatóan beteg, fertőzött növényt felesleges leszedni. 

Nagy forgalmú utak mentén, de még földutak szélén sem biztos, hogy érdemes gyűjteni. Figyelj arra, minél tisztább legyen a környezet! A tisztaságot itt egyértelműen az emberi beavatkozásra értem. Sajnos.

A gyönyörűen művelt szántóföld széle sem biztos, hogy biztonságos. Legtöbbjüket gyomirtóval tartják tisztán, a növényt vegyszerrel kezelhetik, műtrágyával „táplálhatják”. 

Növényektől függően van, amit letéphetsz, van, amihez metszőolló kell, a gyökerekhez ásó. Ne bántsd a növényt, köszönd meg, hogy ad magából. Gondolkodj úgy, hogy jövőre is teremjen. Neked is teszi, érted is. Másoknak, magadnak is hagyj! Ne légy rontó ember! (Wass Albert után szabadon) 

Ha valamely fásszárú növénynek virágját, termését is ugyanott gyűjtöd (pl. bodza, galagonya), a fentieken kívül gondolj magadra is. Ha leszedsz minden virágot, amit elérsz, akkor a termésért már csimpaszkodnod kell… 

Ne csak gondolj, vigyázz is magadra. Ha kell, használj kesztyűt, vegyél fel hosszú ujjú felsőt, például csalánszedés esetén. (Vagy ha rutát szedsz, mert arra érzékenyeknél a bőr fényérzékennyé válhat ott, ahol a ruta hozzáért!)

Figyelj a környezetre is. Ha a célnövény környékéről nincs másra szükséged, akkor is vigyázz a többi növényre is!

Olyankor gyűjts növényt, ha tudod, kellő időben meg tudod szárítani, fel tudod dolgozni. És annyit is szedj, amennyivel dolgozni tudsz. És legfeljebb annyit, amennyire szükséged van. (No meg amennyit a jogszabály enged.) Én két évig használok egy gyógynövényt. Úgy gyűjtök, hogy ha következő évben nem terem, valamennyi akkor is maradjon. 

Szellős kosárba gyűjts, vékony rétegben terítsd. Hiába tömsz meg egy műanyag zacskót, otthon már biztosan ki kell dobnod. A legtöbb növény rövid idő alatt könnyen befülled, figyelj rá! 

Párásan, nedvesen, eső után nem érdemes gyűjteni a legtöbb növényt, a levelük nem szárad meg szépen, bebarnul. 

Jó, ha a gyűjtést követő napokban nem párás, hűvös időt ígérnek, mert a lassan száradó növény nem lesz üde zöld, még penészedhet is. 

Remélem, nem hagytam ki semmit. A legfontosabb, hogy szeretettel, alázattal fordulj a természet felé. Tiszteld, légy neki hálás!

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr4013880686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása