Alig egy hónapja volt legifjabb gyermekem születésnapja.
Ő hagyományos, édes tortát kapott ez alkalomból.
Középső gyermekemet kérdezvén, milyen tortát szeretne, közölte: csirkemell...
Hát, legyen!
Hozzávalók:
kb. 1 kg húsból készült tejszínes fűszeres csirkemell
1 kg mexikói zöldségkeverék vajon párolva
kb. 30 dkg rizs megfőzve
fél liter tejből készített 20 dkg saját készítésű sajttal dúsított besamel mártás
díszítéshez kertünk (ehető!) zöldjei
A kép bal szélén medvehagyma, jobb szélén tatárhagyma (fokhagyma ízű metélőhagyma), mellette vad metélőhagyma (van, aki kígyóhagymának nevezi), középütt fentről lefelé pitypanglevél (gyermekláncfű), ibolyavirág, salátaboglárka levél és néhány salátaboglárka bimbó. Ez kinyílna így leszedve is, ha világos lenne.
A kapcsos tortaforma alját és oldalát kizsíroztam, az aljára került a tejszínes csirkemell fele, erre főtt rizs, majd a zöldségkeverék fele. Ezt megismételtem, majd zárásként besamel mártást simítottam a tetejére.
A sütőt már akkor begyújtottam, mielőtt a torta kész hozzávalóit elkezdtem rétegezni a kapcsos tortaformában, így mire végeztem, már fel is melegedett 200 fokra.
Az előmelegített sütőbe tettem a tortát, és nagyságrendileg egy órán át sütöttem. (Hallgattam a rádió választási műsorát, elfelejtettem megnézni az órát, amikor kivettem a sütőből, úgyhogy pontos időt nem tudok mondani.)
Amikor szépen megpirul a teteje, akkor van kész, hiszen egyébként minden összetevő készre főzött. Valahogy így nézzen ki:
Hagytam kihűlni, akkor vettem le róla a tortakarimát, és akkor díszítettem fel, hogy a friss kerti zöldek ne fonnyadjanak meg, de frissen, forrón is fogyasztható friss salátával!