Tudom, most úgy kellene kezdenem, hogy a fél internet megőrül ezért a receptért....
Vagy: ezen pörög most az internet!
De az igazság az, hogy a mi családunk nagyon szereti. Ennyi.
Lehet, hogy a tiéd is megkedveli, próbáld ki!
Tegnap reggel, mielőtt elvetettem volna 42 méter (azaz negyvenkettő méter) zöldborsót, ezt főztem, két napra. Estére elfogyott, pedig csak ketten ettünk belőle, a legifjabb fiam és én...
Hozzávalók:
15 dkg zeller (reszelten mértem)
4 dkg zsír, olaj, vaj tetszés szerint
1 liter paradicsomlé (ez saját)
0,5 liter víz
3 g só
Ha édeskésen szeretnéd,
5 dkg cukor
A csipetkéhez:
1 tojás (ez most felültve 47 g volt, ezért:)
7 dkg liszt
Nos, mielőtt a fejedet fognád, hogy mi ez az őrület, hogy a tojást is grammban adtam meg, egy kis kitérő.
Kezdetben (egy kicsit még most is tart) az első főzéseimnél nem nagyon tudtam értelmezni, hogy "és ízlés szerint só". Fogalmam sem volt, hogy kávéskanállal, vagy merőkanállal kezdjem az "ízlést".
Vagy például a csipetkénél: végy egy tojást, és keverd össze annyi liszttel, amennyit felvesz.
Jó, már így csinálom. De ha van időm, akkor visszamérem a nyersanyagokat, hogy a bejegyzésben pontosan meg tudjam adni.
Arra gondolok, hátha valaki nem meri megkérdezni, mert még nem a konyha ördöge. Lehet, hogy most jött el otthonról, most ment férjhez, most fogja meg először a fakanalat. Ezért ilyen részletesek (terjengősek?) a bejegyzéseim.
Ismerőseimnek azt szoktam mondani, hogy úgy próbálom meg leírni a recepteket, hogy az is el tudja készíteni, aki csak a konyha kilincsét látta eddig.
De lássuk a levest!
A zellert megpucolom, lereszelem, majd a zsiradékon folyamatosan kevergetve enyhén világosbarnára pirítom.
Már most nagyon finom az illata!
Ha a zeller megpirult, felöntöm 1 liter - jó sűrű - saját készítésű paradicsomlével, és még fél liter vizet is öntök hozzá. És főzöm.
Amíg fő, elkészítem a csipetkét:
A tojást villával felverem, és beleteszem a lisztet. Elég a villával kavarni, "gyúrni". Lágyabbra is készítheted!
Valahogy így fog kinézni:
A leves közben felforrt, beleteszem a sót. 5-10 perc forralás után botmixerrel elegyítem a megfőtt zellerfoszlányokat és a paradicsomot. Turmixpohárba is öntheted, de vigyázz, a forró létől el ne pattanjon a pohár!
A másik lehetőség, hogy nem zavarnak a zellerdarabkák, és hagyod őket...
A levesbe beleszaggatom a csipetkét. Ha kissé keményebb a tészta, csipegetheted is a csipetkét (milyen kedvesen fejezi ki a magyar nyelv!). Én teáskanállal szaggatom bele a lassan fővő levesbe, és minden tésztafalatka után bele is mártom a kanalat, hogy könnyebben leváljon róla a tészta.
Még néhány perc lassú forralás, és kész is.
Kóstold meg, hogy ízlik-e. Kellemesen zellerízű. Ha úgy gondolod, most beletehetsz egy kis cukrot, bár anélkül is finom. Mi úgy szoktuk gondolni...