Igen, ha sütés-főzés az anya-lánya napi program, akkor sokféle étel készülhet. A kiflin és a márványsajtos vajkrémen kívül ma például csirkemell falatok.
Hozzávalók:
1 kg csirkemell-, vagy pulykamell filé
A bundázáshoz:
20 dkg finomliszt
1 db nagy tojás
1 csomag sütőpor (15 g)
1 teáskanál étkezési keményítő
1 evőkanál olaj vagy zsír
1 csapott teáskanál só
1 dl víz
A mézes mázhoz:
4 evőkanál cukor
2 evőkanál étolaj
3 evőkanál méz
3-4 evőkanál 10%-os ecet (vagy feleennyi 20%-os)
1-2 teáskanál kápia paprika krém (ez saját, ha Piros Aranyat használsz, lehet, hogy több, vagy kevesebb kell!)
Szóráshoz:
szezámmag
A sütéshez:
zsír vagy étolaj
A lisztet, sütőport, sót, étkezési keményítőt összekeverjük, ráütünk egy nagyobb, vagy két kisebb tojást, beletesszük az olajat, vagy zsírt, és a vízzel csomómentesen elkeverjük. Többé-kevésbé lágy galuskatészta jellegű lesz a végeredmény. Az étkezési keményítőt elhagyhatod, de akkor nem lesz annyira roppanós a bundája!
A kis falatokra vágott csirkemellet belekavarom, és forró zsiradékban fedő nélkül kisütöm. Látod, hogy nem borítja be vastagon a bunda még ilyenkor, de ne félj, sütés közben szépen elterül rajta!
Hagyom lecsöpögni a felesleges zsiradékot, és megcsorgatom a mézes mázzal, megszórom pirított szezámmaggal.
A mázhoz az összes hozzávalót összemelegítem, felforralom. Vigyázz, a cukor és a méz miatt nagyon lassan hűl ki! Ha főzőcskézés közben kissé sűrűsödne, melegítsd egy kicsit fel!
A szezámmagot serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül megpirítom. Folyamatosan kevergetem, és amikor barnulni és illatozni kezd, egy másik edénybe át is öntöm, hogy nehogy megégjen a serpenyő forró aljától, mert akkor megkeseredik!
Ha nem édes-savanyú ízre vágysz, hagyd el a mázat és a szezámmagot, és a bunda tésztájába 1 púpozott teáskanál sót tegyél!
Így is roppanó, belül vajpuha állagú falatka lesz a végeredmény!
Ezt a képet ma a lányom, Csernus Anna készítette, most elhagytuk az édes-savanyú mártást.
(Engedélyezte a fénykép felhasználását! :-)