Tudom, sokaknak a császármorzsa jut eszébe először, de azt legtöbbször liszttel készítik, ez pedig a búzadarás (grízes) változat:
Egy kis porcukorral, és saját készítésű galagonyás almalekvárral.
Hozzávalók:
14 dkg liszt
20 dkg búzadara
0,5 liter tej
4 tojás
5-8 dkg cukor
csipet só
1 citrom vagy narancs héja (elhagyható, de nem érdemes!)
Ízlés szerint 10 dkg mazsola
A sütéshez kb. 5 dkg zsír, olaj, vagy vaj (vajjal a legfinomabb)
A tojás kivételével a hozzávalókat összekeverjük, és néhány órát, fél napot állni hagyjuk.
Vigyázz, ha sok ideig hagyod duzzadni, hűvös helyre tedd, meg ne savanyodjon a tej!
Sütés előtt belekeverjük a tojások sárgáját, és a kemény habbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
Serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, a daramorzsa tésztáját ráöntjük, és hagyjuk, hogy az alja megkérgesedjék. Vagyis nem kavargatjuk.
Ha már szép világos kéreg van az alján, kevergetjük, aprítjuk mindaddig, amíg át nem sül, ki nem szárad, és kisebb-nagyobb darabokra, morzsákra esik szét.
Készen van! Már csak kevés porckor és/vagy némi házi készítésű lekvár kell hozzá...
Ha kissé sokat szeretnél, és máris kétszeres adagot keversz be, akkor nem biztos, hogy könnyedén elfér a nagy serpenyőben. Megdolgoztam vele, de sikerült!
Itt félúton a siker felé: