Komposztszitálás
2018. március 18. írta: Zita éléskamrájából

Komposztszitálás

Megmutattam, hogyan készül nálunk a komposzt, most nézzük, felhasználás előtt mit érdemes tennünk vele!

komposztkeszites_keretes_ze.jpg

A kép jobb felső sarkában látszik, hogy van egy 10x10 cm rácsozású fém keretem. 
Erre lapáttal rádobálom a komposztot. A rácson fennakadnak a még el nem korhadt, esetleg hosszabb szárú növényi darabok, alulra pedig lepotyog a komposzt finomabb része. Minden egyes lapát komposzt után ránézek a rácson átesett anyagra, van-e rózsabogár lárva benne. Azt nem szeretném tovább szaporítani. Könnyű észrevenni, mert a sötét komposztból fehéren kiviláglik. A tyúkok pedig hálásak a csemegéért...

Persze egy idő után, a komposztdomb aljához közeledve egyre kevesebb az el nem korhadt növényi rész, de az esetleges tömörödöttség megszüntetése  miatt ezt is rálapátolom a rácsra.

komposztszitalas_keret_alja_komposzt_ze.jpg

Amikor már a rács alatt összegyűlik annyi durván átszitált komposzt, hogy feléri a rácsot, átlapátolom egy nagy talicskába. Itt is minden egyes lapátnál figyelek, van-e fehéren felvillanó lárva!

Ezt a komposztot máris szétszórhatom a talajon, szórhatom a növények köré. Mi itt a kis fóliában terítettük:

komposztszitalas_foliaban_teritve_ze.jpg

Természetesen be lehet dolgozni a talajba, de ne túl mélyen!
Nem rettegek a lárváktól, de biztos, ami biztos, kiszóráskor is nagyon figyelek...

Persze csodálatos megoldás lehet az is, ha ilyenkor a tyúkokat oda tudod engedni a komposzt közelébe. Ők aztán biztos, hogy minden rózsabogárka csemetét kiszemezgetnek!

Mit tegyünk azzal az anyaggal, ami fennakadt a rácson? A komposztkészítésről írt bejegyzésben írtam, hogy a komposztdomb kialakítás egyik első lépése, hogy szalmát, vagy ágakat szórunk a talajra, erre jön majd a komposztálandó zöldhulladék. Nos, erre a célra tökéletesen megfelelnek az előző komposzthalomból származó el nem korhadt részek is! Ilyenkor általában úgyis új kupacot indítunk, és ezek a növényi részek gazdagok lebontó élőlényekben, csak még félkészek. "Beolthatjuk" velük az új komposztrakást.

Ha virágföldként szeretnénk használni a komposztot, érdemes tovább szitálni. 
A szaporítóládába vetett magokat, amikből a palántákat nevelem, finomra szitált, homokkal elkevert komposztba szórom.

Így készül:

A rácson átszórt komposztból teszek egy műanyag rekeszbe (10-es, 20-as műanyag láda), és talicska felett átszitálom. 

komposztszitalas_szitalo_lada_ze.jpg

Ha nagyon finom az anyag, akkor akár még műanyag hálóval is bélelheted a ládát.

komposztszitalas_komposzt_ze.jpg

A komposzt szitálás előtt.

komposztszitalas_szitalt_komposzt_ze.jpg

Szitálás után.

komposztszitalas_szitalt_homok_ze.jpg

Szitálok még hozzá homokot is. Ehhez szoktam bélelni a ládát hálóval. Nekem könnyű homokot beszereznem, csak kimegyek a szántóföld szélére, hiszen homokos talajunk van.

komposztszitalas_homokos_komposzt_ze.jpgA szitált homokot és komposztot fele-fele arányban összekeverem, kész a palántaföld. Már tehetem is a szaporítóládákba! A szaporítóládák alját előzőleg nem színes újságpapírral egy rétegben kibélelem.

komposztszitalas_szaporitoladaban_2_ze.jpgEgy műanyag, vagy fa lappal elsimítom, és már kerülhetnek is bele a magok!

A szitáló ládákban maradt nagyobb darabok is mehetnek egy meglévő, vagy újonnan kialakított kupacba, ezek is gyorsítják a következő bomlási folyamatot. És még "hulladékunk" sem keletkezett. Már megint...

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr7813749474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása