Komposztkészítés
2018. március 17. írta: Zita éléskamrájából

Komposztkészítés

Én és a komposztálás.
Hogyan kezdődött?
Még nem laktunk itt, csak szinte napi szinten kijártunk a tanyára, amikor 2011. február 26-án elmentem egy egy napos tanfolyamra, amit a Budai Komposztmesterek a Környezetért Kft. szervezett és tartott Budapesten. (Nem tudom, akkor is így hívták-e őket, de ma már biztosan, megnéztem a www.komposztmester.hu oldalon.)

Azt hiszem, ha egyszer látja az ember, hogyan csinálják - volt bemutató is -, megérti és lesz mersze hozzá, hogy nekifogjon. 

Lehet, hogy sorházban laksz, és falatnyi a kerted, de a konyhai hulladékot kiegészítve a kis kert tisztogatása során keletkezett szerves anyaggal, csodálatos virágföldet állíthatsz elő!
Lehet, hogy nagy a veteményes, és még állatokat is tartasz, akkor már a kert talajéletének javítására is tudod használni.

Mert ne feledd! Nem a növényt tápláljuk, hanem a talajt!

Megmutatom egy "elhagyatott", félkész érettségű komposztdombomat:

komposztkeszites_frissen_atrakott_salatas_ze.jpg

Még hivatkozom majd erre a komposztrakásra, ne feledd a képet! Már csak azért se, mert a háttérben található két másik kupacra is fogok hivatkozni...

 

Nem célom a komposztálási módok és eszközök mindegyikét bemutatni, de szívesen megosztom Veletek, mi hogyan csináljuk, mik a tapasztalataink. Inkább bátorságot szeretnék adni a kezdéshez, szakirodalmat úgyis találsz az internet más fórumain.

Komposztálókerettel kezdtük, mi készítettük akác deszkákból. Azért akácból, mert az keményfa, és jól bírja az időjárás viszontagságait, ennyi szerves anyag közelségét. A magassága könnyen állítható, hiszen annyi oldalelemet pakolunk egymásra, amennyit szeretnénk. No, meg amennyit készítettünk.

Ma már prizmába rakjuk, ami azt jelenti, hogy egy 120-150 cm széles, 50-150 cm magas kupacot rakunk a komposztálandó anyagokból, és ezt viszonylag hosszan folytatjuk aszerint, hogy mennyi alapanyagunk keletkezik. 

Ha még eddig sosem csináltad:
Válassz ki egy helyet a kertben, ahol viszonylag sok az árnyék, nem tűz oda a nap hosszan.
Könnyen megközelíthető a konyhából, ha van, az állatoktól, és nincs messze a veteményestől sem.
Nem baj, van közel vízvételi lehetőség, de nincs rá szükség olyan sűrűn, tehát a locsolókanna is megteszi.

Ha komposztkereted, vagy alulról nyitott (!) komposztáló edényed van, akkor állítsd fel, és az aljára szórj vékony ágakat, szalmát. Ez a réteg lesz a talaj és a komposztálandó anyag közötti összekötő, ami biztosítja az átszellőzést alulról. 

Mi mit teszünk a komposzthalomra? 
A nyulak alól kikerülő almot. Ez állati ürülékkel, szénával, szalmával kevert, ami a mi esetünkben igen sok lucernaszárat tartalmaz, ha a nyuszik néha csak a levelet csemegézik le a lucernáról.
A tyúkól takarítása során keletkezett tyúktrágyát, ami viszonylag lemezes, száraz anyag. Ebből nincs túl sok, a tyúkok egyébként a szabadban vannak a gyümölcsösben, és csak éjszakai szállásként szolgál a tyúkól.
Konyhai nyers zöldség- és gyümölcshulladékot, ami főzéskor a nyersanyagok tisztításakor keletkezik, és nem adjuk rögtön a nyusziknak, vagy a baromfiaknak.
Apróra tört tojáshéjat.
A veteményesből kikerülő gyomokat zöld állapotban. A gondozott veteményesből ritkán kerülnek ki felmagvadzott gyomok, de ha igen, az sem nagy gond. De azért ne törekedj rá. 
A veteményes őszi rendezésekor sok növényi szárat, sérült, másra nem használható zöldségeket.
A gyümölcsösből másra nem használható hulladék gyümölcsöt.

Mit nem teszek sohasem a komposztra?
Főtt ételt.
Az udvaron összeszedett kutya ürüléket.
Nem dohányzunk, de cigarettacsikket sem tennék rá.
Én nem teszem rá az esetlegesen elfogyasztott déligyümölcsök héját, de attól más még ráteheti.

Néhány alapelv:
A konyhai hulladékkal nincs sok gond, a mérete megfelelő. A veteményesből kijövő hosszabb, erősebb szárú gyom- és haszonnövényeket érdemes felaprítani, hogy ne lassítsák le a bomlási folyamatot.

A száraz és nedves anyagokat rétegezve rakom, nem sokat egyszerre. Ha valamelyikből sok keletkezik, rövid időre inkább tárolom a prizma mellett, míg rátehetem. Például a fűnyesedék. Ha sokat teszel a komposztdombra, összetömörödik, és levegőtlenné válik.
A komposzt lelke a levegő! Ha az nincs, akkor rothadási folyamat indul be, és még kellemetlen szagokat is áraszthat a komposztdomb. Rétegezd a fűnyesedéket szárazabb növényi hulladékkal, szárakkal, vagy egy kicsit terítsd ki, hadd száradjon, fonnyadjon!

Az elmúlt bő hét évben sosem volt rossz szaga a komposztunknak!

komposztkeszites_friss_domb_szaraz_ze.jpg

komposztkeszites_friss_domb_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem keretet és nem kereskedelmi forgalomban kapható komposztáló edényt használsz, készíts prizmát!
Hogy azért némi rendezettséget mutasson, egyik oldalra mi két jó erősen földbe vert karóval megtámasztott raklapot tettünk. A földre aprított ágakat, szalmát szórj először itt is! És jöhetnek a rétegek...
Az első képen a nyulak alól kikerült alommal takartuk be a kupacot, majd kis idő elteltével zöld hulladék is került rá. Itt szamócalevelek a tavaszi szamócaápolás nyomán. 

Ha egyszerre viszonylag sok anyagot teszel a dombra, ne lepődj meg, néhány nap múlva veszít a magasságából, dolgozik!

Már írtam, hogy a komposztálási folyamat lelke a levegő. Bármennyire is szabályszerűen rétegezzük a szárazabb és nedvesebb anyagokat, a kupacunk tömörödik, ezért néha érdemes átpakolni. Ezzel a szerkezete fellazul, átszellőzik, újult erőre kapnak a bontó baktériumok. 

komposztkeszites_frissen_atrakott_ze.jpg

Ez itt egy frissen átrakott, átlevegőztetett anyaghalom. Átrakás után annyira felgyorsulnak a bomlási folyamatok, hogy a komposztdomb belsejében megemelkedik a hőmérséklet (ez nagyon jó!) és hűvös reggelen akár gőzölögni, párállani látod a dombot. Most aztán lehet örülni!

Ilyenkor a komposztban marad magvak (gyom- és haszonnövény magok) elpusztulnak. A felszín közelében lévő magok nem, de ezzel nincs gond, ők kihajtanak. Mint a kezdőképen ugyanez a komposztdomb két hónap elteltével. Mint egy salátás kert, nem?

Elérkezik az idő, amikor ebből a halomból ilyen állagú, szerkezetű anyag lesz:

komposztkeszites_kesz_ze.jpg

Ez az anyag már használható, kiteríthető kertbe, virágföldnek használható, palántát lehet nevelni benne, csak át kell szitálni. Erről majd külön írok.

És hogy biztos legyél a dolgodban, a kész komposztod nem tartalmaz csírázásgátló anyagokat, tégy valamennyit cserépbe, vess bele gyorsan csírázó magot, például zsázsát!
Ha a szokásod idő alatt kikel, és a színe is szép zöld, nem beteges, halovány, sárga, akkor használd nyugodtan!

Ha most a helyedben lennék, biztos megkérdezném, hogy ez mennyi idő. Nos, az anyagok összetételétől, aprítottságtól, nedvességétől és levegőtartalmától függően 3 hónap, de akár 2 év is lehet. 

Igen, a nedvesség, erről majdnem elfeledkeztem. A komposztdomb sohasem lehet száraz, mert nedvesség hiányában megáll, vagy nagyon lelassul a bomlási folyamat, és sohasem lehet csöpögősen átnedvesedve, mert akkor a víz kiszorítja a levegőt. A legjobb, ha mindig nyirkos. Ha nagy esők jönnek, érdemes lehet arra az időre letakarni.

A folyamatot a többszöri átrakás mellett gyógynövény-főzetekkel is serkentheted, ezt az idén fogom kipróbálni, majd beszámolok!

A kezdeti keretes komposztunk:

komposztkeszites_keretes_ze.jpg

 

A különböző rétegek a keret lebontása után:

komposztkeszites_keret_nelkul_ze.jpg

A következő komposzttal kapcsolatos bejegyzés az átszitálás fontosságáról, módjáról szól, és a felhasználási lehetőségekről. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr213748916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása