Tejszínes fűszeres csirkemell
2018. március 15. írta: Zita éléskamrájából

Tejszínes fűszeres csirkemell

Sokan vannak, akik nem szeretnek sok időt eltölteni a konyhában, de szívesen megörvendeztetnék a családot, barátaikat, vagy magukat alapanyagokból készült finomsággal. 

Bevallom, hogy én egy kicsit furcsán érzem magam, ha gyorsan elkészülök, nem mintha az ételkészítésre fordított idő és az étel finomsága mindig egyenes összefüggést mutatna. 

Szóval most egy fél óra alatt elkészíthető finom fogás következik:

tejszines_csirkemell_kesz_kozeli_ze.jpg

Hozzávalók:
80-100 dkg csirkemell filé
kevés zsiradék
2 evőkanálnyi liszt
2 dl tejszín
kakukkfű, szurokfű, piros levelű bazsalikom (saját termesztésű)

A csirkemellet leöblítem, és viszonylag kis kockákra összedarabolom. 

Egy serpenyőben némi zsiradékot (mi zsírt használunk, de lehet olaj, vagy vaj is) forrósítok, és a csirkemellet alaposan átpárolom. Közben meg is sózom.
(Ha valaki oly fiatal, hogy most próbálkozna először, annak mondom, hogy amikor a zsiradékba beleteszi a nyirkos húst, akkor minél hamarabb kavarja meg, akkor nem spriccel ki a zsiradék a serpenyőből a vízzel való találkozás miatt, és főzés után nem kell annyit takarítani.)

A tapasztaltak tudják, hogy a csirkemell először kifehéredik, némi levet enged, ebben párolódik. Ha tapasztalat híján bizonytalan vagy, átfőtt-e a hús, vegyél ki egy viszonylag nagy darabot, vágd ketté. Ha a belseje is fehér már, akkor átfőtt.
tejszines_csirkemell_feheredik_ze.jpgA megpárolódott húsra két fakanálnyi, evőkanálnyi lisztet szórok, alaposan elkeverem. Valószínűleg fél perc alatt be is sűrűsödik, ekkor ráöntöm a 2 dl tejszínt (lehet főzőtejszín és habtejszín is).

tejszines_csirkemell_liszt_ze.jpg

tejszines_csirkemell_tejszin_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

Szinte már készen is vagyunk, jöhetnek a fűszerek! Próbálkozz, kísérletezz, érdemes!

Én most kakukkfüvet, szurokfüvet (lehet, hogy csak oregánó néven ismered?) és piros levelű bazsalikomot használtam. Összetörheted mozsárban is a fűszereket, én szeretem a két tenyerem között elmorzsolva az ételbe szórni. Nem morzsolva tárolom őket, mert akkor illatanyagaik elillannak (mert az illat illanó...), hanem a lehető legteljesebb levél formában.

tejszines_csirkemell_kakukkfu_ze.jpg

tejszines_csirkemell_szurokfu_ze.jpg

 

 

 

 

tejszines_csirkemell_bazsalikom_ze.jpg

A fűszereket alaposan elkeverem a tejszínes hússal, még egy-két percig kis lángon néha megkeverve főzöm, és már készen is van!

Ha még a hús párolása előtt feltettem a köretként szolgáló rizst is főni, már az is elkészült, ehetünk is!

tejszines_csirkemell_kesz_ze.jpg

A fényképen saját készítésű marinált kápia paprikával díszítettem a tejszínes csirkemellet, mert
1. nagyon finom
2. kissé színtelen lett volna a kép nélküle...

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr5413741280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása