Téli madáretetés
2018. március 08. írta: Zita éléskamrájából

Téli madáretetés

Ha elkezdted, ne hagyd abba!

Már sokszor utaltam a bejegyzésekben arra, hogy 6-7 éve költöztünk Kecskemétről tanyára, Lajosmizse határába. 

Mivel a kiköltözésünk egyik célja az volt, hogy magunk megtermelt, egészséges, vegyszermentes élelmiszerek kerüljenek asztalunkra, így természetesen kerüljük a boltban vásárolható iparilag előállított mérgező növényvédő-szereket. 

A növényvédelem egyik lehetséges módja az is, ha táplálékot, hajlékot adunk a madaraknak. Persze táplálékot a fagyos időszak beköszöntével tavaszig, utána már megoldják ők, a mi hasznunkra. 
Ha hajlékot is adunk, a kikelő fiókák etetését is helyben oldják meg tollas barátaink, segítve ezzel nekünk is.
Nyáron persze nem feledkezünk el az itatóvíz kihelyezéséről!

Télen a sűrű növényzet búvóhelyet, pihenőhelyet nyújt a madaraknak, eleséget azonban nem nagyon találnak. Persze egy darabig a csipkebogyó és a töppedt bodzabogyók is kitartanak, nem beszélve a többi vadontermő ehető gyümölcsről, de előbb-utóbb ezek is megfogyatkoznak. 

Tíz fán található nálunk madárodú. Ezek már itt voltak akkor is, amikor ideköltöztünk. Az elmúlt teleken ezeket feltöltöttük napraforgómaggal, miután a tavaszi-nyári költések fészkeinek maradványától megtisztítottuk. Ezek az odúk zártak, nem etetés céljára szolgálnának, így nem is láttuk, mikor ürülnek ki.

teli_madaretetes_odu_es_eteto_ze.jpg

Ezzel valószínűleg megsértettük az egyik legfontosabb szabályt is, amit az alcímben is jeleztem: ha egyszer elkezded etetni a madarakat, ne hagyd abba, szinte még egy nap se maradjon ki!
Néhány madárka tömege az 1 dkg-ot sem éri el, vagyis a 10 g-ot. Bocsánat, nem a léptékváltást szeretném gyakoroltatni, csak nyomatékosítani szeretném, hogy egy ilyen kis tömegű állatka éppen annyit tud enni a rövid téli nappalokon, ami igen hideg téli napon csak az éjszakai életfenntartásához, a "fűtéséhez" elegendő. Ha nagyon hideg van, nincs ideje másik terített asztalt keresni, mielőtt elfogy a tartaléka, és bizony elpusztulhat. 
A madarak ezért ősszel zsírtartalékot halmoznak fel. Ki többet, ki kevesebbet.

Biztos nagyon sok fontos szabály van még. A fentieken kívül én még azt tartom a legfontosabbnak, hogy ne adj olyan ételt, amivel árthatsz! Ne legyen például sós! A só megterheli a szervezetüket, és a vízelvonó hatása miatt az életükbe is kerülhet. A kiszórt kenyér- és egyéb morzsa, ha nem rögtön csipegetik fel, erjedésnek, penészedésnek indulhat, és emésztőrendszeri gyulladást okozhat. Úgysem tudod ellenőrizni, hogy télen minden morzsa elfogy-e rögtön, inkább ne adj nekik ilyet!
Igazából semmilyen élesztős ételt nem szabad adni a madaraknak!

Egy képmegosztó oldalon láttam egy madáretetőt, ami megoldotta a gondomat: befőttesüvegben vannak a magok, így mindig látom, mikor kell újratölteni. Készítettem is jó néhányat, 12-tőt kitettem a kertbe (no jó, közel 1 hektár, vagyis 100x100 méter a kert, az udvar, tanyán vagyunk), a többit elajándékoztam. 

teli_madaretetes_havas_eteto_ze.jpg

A készítés részletes leírását megtalálod itt a blogon!

Ezekbe a madáretetőkbe köles, napraforgó és saját termesztésű - műtrágya- és gyomirtószer-mentes - tritikálé mag került. (A tritikálé a búza és a rozs keresztezéséből született.)

Enyhe időszakban 2-3 naponta, nagyon hideg esetén minden nap meg kellett töltenem őket. Vagyis 12x370 ml, több mint 4 liter magot használtam el naponta!
Ne ijedj meg! Kis kertben, és az erkélyen nem kell ennyi...

A magok, olajos magok mellett nagyon szeretik a madarak a diót, mogyorót is, de nem pörkölt, sózott formában! Nálunk a legegyszerűbb, ha a diótörésnél keletkezett törmeléket kis hálóban kifüggesztjük, gyorsan kiválogatják a madarak. Szerintem ez fogy el a leghamarabb.

Almát is érdemes kifüggeszteni a madaraknak. Például fel lehet szúrni egy ágra. Korábban próbálkoztam azzal, hogy átfűztem rajta egy madzagot, és úgy akasztottam ki, de bizony saját tömegénél fogva az alma néha leszakadt, és a madzag ott maradt. 
Az idén kitaláltam és elkészítettem egy almás madáretetőt, ami nagyon bevált. A madarak üzenik. 

teli_madaretetes_alma_egesz_ze.jpg

 teli_madaretetes_csipkes_alma_hajjal_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

Az elkészítés módját megtalálod itt.

A kifüggesztett alma héját  felsértettem, hogy azok a madarak is csemegézhessenek, akiknek nem nagyon erős a csőre. Egyébként a napraforgómagnál is érdemes a mag egy részét kalapáccsal megroppantani, így mindenki hozzáférhet a beltartalomhoz.

Néha ennyire elfogy az alma:

teli_madaretetes_almacsutka_1_ze.jpg

teli_madaretetes_almacsutka_2_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

Az állati zsiradék is fontos a madaraknak. 
Mivel mi vágunk disznót, szoktam lefagyasztani hájat. 

Bevallom, az elsődleges cél a hájas tészta készítése, amiről majd hamarosan írok is, de szívesen osztozkodom a növényvédelmi szakembereimmel. Pontosabban madaraimmal.

A szépen megformált hájat (egyébként húsboltokban kapható) egy kampóval ágra akasztottam. 

teli_madaretetes_haj_ze.jpgTermészetesen ez nem sózott zsiradék, így a jó idő beköszöntével, amikor már nem létfontosságú a tollasoknak, le fogom szedni, mielőtt penészedne, nem szeretnék bajt okozni.

(A képen a háj a fűtéshez is használt kesztyűtől lett itt-ott sötétebb...)

 

 

Nos, enni adtunk, de ne feledkezzünk meg a folyadék-utánpótlásról sem. 
Igen, ott az alma, a hó, a csöpögő ereszalj. De nem mindig.

Az itatót valójában télen-nyáron használjuk, hiszen itt a homokon, ahol nem csörgedezik patak - nagy sajnálatomra - nyáron nem egyszerű folyadékot találni.

Egy kivágott faderékra cseréplécekből keretet készítettünk, erre került egy kiszolgált tepsi, ami igen alacsony peremű, tehát a madarak nyugodtan használhatják. Télen isznak belőle, nyáron fürdenek is benne.
Most, a hideg napokon minden este kiöntöttem belőle a vizet, hogy reggelre ne fagyjon bele, így könnyű utántölteni. A tisztítására ilyenkor is ügyelni kell, az edény alja benyálkásodhat.

teli_madaretetes_itato_tavol_ze.jpg

teli_madaretetes_itato_kozel_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most kell szóba hoznom a macskákat. A magokat, az almát, a hájat olyan helyre tettük, hogy az egyébként fontos tanyasi társaink, a macskák ne férjenek hozzájuk. 
Ez az itatónál is fontos. Ha a fa törzsén még fel is tudna kapaszkodni, a széles tepsiperem megakadályozza, hogy a macska a madarakhoz eljusson. 

Ezért nem használom a talajetetőt, mint lehetséges módot, mert nem akarom fölösleges veszélynek kitenni a madarakat. Persze nem tudom kivédeni, hogy a függő madáretetőkből ne hulljon a földre, sőt nem is bánom, hiszen néhány madárfaj nem a függesztett madáretetőt használja, mert nem is tudná. Ők a földön csipegetnek. No meg azok is, amelyek a baromfinépségnek kiszórt magokat "dézsmálják". Értük szorítok. Szerencsére ilyen hidegben a macskák előnyben részesítik a szénatárolót...

Tálcára ugyanezért nem teszek eleséget. Ha tennék, ugyanolyan elven kellene elkészíteni, mint az itatónkat.

Valószínűleg jövőre építek dúcetetőt, mert az idén azt tapasztaltam, hogy a befőttesüveges etetőm pereme igen keskeny néhány érdeklődőnek.

Gyakorlatilag nem tudom lefényképezni a bennünket meglátogató madarakat, mert a konyhaablak, ahonnan figyelem őket, szúnyoghálóval fedett. De ha nem lenne rajta háló, akkor sem lenne jobb, mert a kis automata fényképezőgépem nem tud olyan jól közelíteni, mint a távcső, ami ilyenkor mindig a konyhaasztalon várja, hogy felkapjam, ha valami érdekeset látok. Vagy ha egyszerűen csak gyönyörködni szeretnék.

De azért tervezek egy bejegyzést, hogy az ezen a télen bennünket meglátogató 19(!) különböző fajú madárról beszámoljak, kedvet csináljak a téli madáretetéshez...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr6913724702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása