Töpörtyűs pogácsa
2018. február 28. írta: Zita éléskamrájából

Töpörtyűs pogácsa

Réteges, hajtogatott

Disznóvágás után a töpörtyű egy részét a bőrétől megszabadítva ledarálom és lefagyasztom, így ha töpörtyűs pogácsára vágyunk, csak ki kell engedni. 
No és az alábbiakat megtenni:

toportyus_pogacsa_kesz_ze.jpg

Hozzávalók:

60 dkg liszt
30 dkg darált töpörtyű
10 dkg zsír (vagy 12 dkg vaj)
10 dkg tejföl
1,5 dl tej
4 dkg élesztő
2-3 evőkanál bor
1,5 teáskanál só

A tészta megkenéséhez
1 db tojás

A meglangyosított tejben az élesztőt felfuttatom. (Egy csipet cukrot tehetsz bele.)
A lisztbe belekeverem a sót, és ráteszem a zsírt, tejfölt, rácsorgatom a 2-3 evőkanál bort.
Miután az élesztős tejjel is meglocsolom, alaposan összedolgozom. Ha keménynek találod a tésztát, akkor egy kis tejet tegyél még hozzá. 

Langyos helyen megkelesztem a tésztát. Ennek az időigénye attól függ, mennyire langyos az a hely, de a lényeg az, hogy kétszeresére dagadjon. 

toportyus_pogacsa_teszta_ze.jpgMiután megkelt, lisztezett nyújtódeszkán szép cipóvá formálom, kinyújtom akkorára, amekkorára a deszka mérete engedi, és rákenem a töpörtyűt. (A fenti hozzávalókkal egy kicsit kemény ez a tészta, de ha sokkal lágyabb lenne, nehezebb lenne elegyengetni a 30 dkg zsiradékot rajta.)

 

toportyus_pogacsa_teszta_kinyujtva_ze.jpg

toportyus_pogacsa_teszta_megkenve_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

(Ha a kezdő kép alapján gyanús lenne, töredelmesen megvallom, hogy most olyan csomagot vettem elő a mélyhűtőből, amiben csak 25 dkg töpörtyű volt.)

A megkent tésztát hosszanti oldalától feltekerem, mint a beiglit, kissé ellapítom, a két végét a képzeletbeli közepére hajtom.

toportyus_pogacsa_teszta_felteker_ze.jpg

toportyus_pogacsa_teszta_hajtogat_01_ze.jpg

 

 

 

 

 

Ha ez megvan, akkor a tésztát még kettőbe hajtom, és egy edénnyel letakarva a deszkán hagyom pihenni. Mennyit? Ez attól függ, éppen minek fogok neki a rám szakadt szabadidőben. Negyedórát mindenképpen, de félóránál tovább nem halogatnám a következő hajtogatást.

toportyus_pogacsa_teszta_hajtogat_1_ze.jpg

toportyus_pogacsa_teszta_osszehajtva_ze.jpg

 

 

 

 

 

Igen, mert még kétszer hajtogatni fogom. 
A legutóbbi képen látható formába hajtogatva a tészta pihen, azután kinyújtom akkorára, amekkorára a nyújtódeszka mérete engedi. 
Én ilyenkor harmadolva hajtok: a tészta egyik harmadát ráhajtom a másik kétharmad felezővonaláig, és a fennmaradt egy réteget az imént hajtott két rétegre. A keletkezet csíkot - ha kell, egy kicsit ellapogatom - újra úgy hajtom, mint az imént: a két végét a középvonalig, és azután kettőbe. Vagyis úgy, mint az utolsó két képen.

Megint pihen, megint meghajtogatom a legutóbb leírt módon, és pihenni hagyom. 

Ezután viszont kinyújtom kb. 1,5-2 cm vastagra, és éles késsel, konyhai használatra tartott pengével berácsozom, és a berácsozott tésztát egy felvert tojással megkenem.

Szerintem most van itt az idő, hogy a sütőt bekacsold/begyújtsd, hogy felmelegedjen 200 fokra, mire a pogácsák tepsibe kerülnek.

toportyus_pogacsa_nyers_nyujtva_racsozva_ze.jpg

toportyus_pogacsa_nyers_nyujtva_racsozva_tojassal_ze.jpg

 

 

 

 

 

 

Körülbelül 3x3 cm méretűre vágom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és előmelegített 200 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt megsütöm. 

Kis kerek pogácsaszaggatóval, lisztbe mártott pohárral is szaggathatod. Én azért így csinálom, mert nem keletkezik nyesedék, amit újra összegyúrva már hiába formázgatnék, nem lenne réteges, hiszen összekuszálnám a szerkezetét.

Az egyik adag a tepsibe megy, a másik adagot előkészítem: sütőpapírra ugyanúgy ráteszem, mint az előzőt, és amikor az kész, csak rá kell húzni a sütőpapirostól a kiürült tepsire. Ha egy kicsit ingatagok, és dőlnek-borulnak, igazgasd el őket. Biztos a bor teszi...

toportyus_pogacsa_nyers_tepsin_ze.jpg

A fenti adagból két gáztepsinyi sült ki, ez közel 100 db. Persze ha vastagabb, ha vékonyabb, ha kisebb, ha nagyobb... Bármilyen ettől eltérő darabszám is kikerekedhet. 

 
Ez a tészta igen érzékeny a hőfokra is. Ha sokkal kisebb hőmérsékleten sütöd, szalonnás maradhat a közepe. Ha a 200 fokot betartod, de sokáig marad a sütőben, igen kiszáradhat. 

Hát, ezzel a tanáccsal kezdjen valamit egy kezdő háziasszony. 
Ha gyanús, hogy készen van, vegyél ki egy darabot, hagy kihűlni, kóstold meg.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr9613705908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása