Kimaradt a tortalap egy része a konyakmeggyes torta elkészítésekor.
Mit is mondana Micimackó? Gondolj, gondolj!
Legyen belőle somlói! No nem az eredeti, de egy finom utánérzés.
Mivel maradék tortalapot használtam, ez a leírás nem minden esetben ad meg pontos mennyiségeket a hozzávalókat illetően.
Inkább arról (is) szól, hogy bátran, ötletekkel teli ténykedjünk a konyhában, hogy ne menjen veszendőbe semmi.
(Nem kezdek most külön eszmefuttatásba a nagyon nagy mértékű élelmiszer-pazarlásról, de sajnos létezik.)
Az eredeti somlói galuska nem is somlói volt, hanem somlyói, de az 1958-as brüsszeli világkiállításon, ahol bemutatkozott, a magyar helyesírást nem ismerők véletlen lehagyták a nevéből az ipszilont, és már ezen a néven vonult be a híres édességek közé. Tehát nem a Somló-hegy (Veszprém megye), hanem a Fót melletti Somlyó-hegy a névadó.
És mi köze a Somlyó-hegynek ehhez az édességhez? Szőcs József Béla, a somlói galuska megalkotója a Somlyó-hegy tövében élt, amikor már saját cukrászdája volt, az is ott működött.
A gasztrotörténelem persze megjegyzi, hogy az alapötlet - mármint a somlóié - Gollerits Károlyé volt, aki a Gundel cukrászda főpincéreként dolgozott.
Tehát nézzük, mit készítettem a maradék tortalap felhasználásával!
A tortalapot felkockáztam, és megöntöztem egy kis cukorsziruppal.
(Cukorszirup: 1,5 dl víz és 8-9 dkg cukor összeforralva, 0,5 dl rummal megbolondítva. Ha gyerekek is esznek majd a somlóiból, az alkoholt ki kell hagyni! )
Néhány marék diót vágódeszkán durvára vágtam, és egy serpenyőben megpirítottam. Egyszerű, de figyelmet igénylő munka, megéri!
Az üres serpenyőbe beleszórjuk a durvára vágott diót, és folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Ne túl sokáig, mert megkeseredhet! Amikor már finoman illatozik, akkor készen is van.
Én még a serpenyőből is átöntöm egy másik edénybe ilyenkor, nehogy a forróságot őrző edényben megégjen a dió.
A tésztára rászórtam a pirított diót, és elkészítettem a krémet:
4 tojás
0,5 l tej
10 dkg cukor
3 dkg liszt
A tojások sárgáját kikevertem a cukorral, liszttel, és 1 dl tejjel csomómentesre kevertem.
Felforraltam 4 dl tejet, és a tojásos krémet beleöntöttem, sűrűre főztem. Az időközben kemény habbá vert tojásfehérjét a besűrűsödött krémbe belekevertem.
A krémet ráöntöttem a szirupos-diós tésztára, és formába kanalaztam.
Másnap formából kivéve tejszínhabbal díszítettem, és egy kis olvasztott csokoládéval meglocsoltam.