Salátaöntet 1.
2018. február 21. írta: Zita éléskamrájából

Salátaöntet 1.

Joghurtos, három fűszerrel

Könnyű nyári vacsorákhoz, vagy vacsora gyanánt a zöldsalátára, nehezebb ételek mellé, mártogatósnak, nassolni.

Ha már fűszer- és gyógynövénykert készül, alakul, természetesen használjuk is az onnan kikerülő kincseket.

Hozzávalók:

ízesítetlen joghurt
szurokfű (lehet, hogy oregánó néven ismered!)
kakukkfű
piros levelű bazsalikom

A joghurtot tálba teszem, megsózom, és a fenti fűszereket belemorzsolom. 
Van egy mozsaram is, sokat használom, de ilyenkor leginkább két tenyerem között morzsolom el a fűszereket, úgy ízesítem a joghurtot.

Sajnálom, hogy hangot és képet már tudok küldeni, de illatot nem.

salataontet_1_morzsolva_ze.jpg

Mivel saját termesztésűek a fűszerek, és mi szárítjuk őket (leginkább a nap és a szél, de azért a szárítókeretre fel kell rakni), nem morzsoljuk őket össze, mert akkor kinyílnak az illatkapszulák, és - milyen gyönyörű a magyar nyelv! - az illat elillan. Nekünk meg csak a zöld széna maradna...

Gyakorlatilag a legtöbb illóolajat tartalmazó növényt fosztjuk, nem szecskázzuk fel, így kerülnek befőttes üvegekbe. 

salataontet_1_bazsalikomlevel_ze.jpg

A kész öntetet az összedarabolt, -tépett salátára csorgatjuk, és már fogyasztható is! 

Egy-két órányi állás után a piros levelű bazsalikom nemcsak az illatát adja át a joghurtnak, hanem meg is színezi azt.

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr3813688392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása