Könnyű nyári vacsorákhoz, vagy vacsora gyanánt a zöldsalátára, nehezebb ételek mellé, mártogatósnak, nassolni.
Ha már fűszer- és gyógynövénykert készül, alakul, természetesen használjuk is az onnan kikerülő kincseket.
Hozzávalók:
ízesítetlen joghurt
szurokfű (lehet, hogy oregánó néven ismered!)
kakukkfű
piros levelű bazsalikom
só
A joghurtot tálba teszem, megsózom, és a fenti fűszereket belemorzsolom.
Van egy mozsaram is, sokat használom, de ilyenkor leginkább két tenyerem között morzsolom el a fűszereket, úgy ízesítem a joghurtot.
Sajnálom, hogy hangot és képet már tudok küldeni, de illatot nem.

Mivel saját termesztésűek a fűszerek, és mi szárítjuk őket (leginkább a nap és a szél, de azért a szárítókeretre fel kell rakni), nem morzsoljuk őket össze, mert akkor kinyílnak az illatkapszulák, és - milyen gyönyörű a magyar nyelv! - az illat elillan. Nekünk meg csak a zöld széna maradna...
Gyakorlatilag a legtöbb illóolajat tartalmazó növényt fosztjuk, nem szecskázzuk fel, így kerülnek befőttes üvegekbe.

A kész öntetet az összedarabolt, -tépett salátára csorgatjuk, és már fogyasztható is!
Egy-két órányi állás után a piros levelű bazsalikom nemcsak az illatát adja át a joghurtnak, hanem meg is színezi azt.