Hétvége, itthon mindhárom gyer(m)ek.
Süssünk, főzzünk!
A fiúk lelkes fogyasztók, lányommal együtt készítjük az étkeket:
húsgombóc - hétköznapi nevén fasírt
rácsos burgonya - sült krumpli
zöldsaláta fűszeres joghurttal
Már lassan hagyománnyá válik, hogy januárban meglátogatom győri barátnőmet, Katit, és természetesen Családját.
Ahogy múlik az idő, egyre kevesebbet beszélgetünk egyetemi emlékeinkről, inkább a gyerekek jelene a téma, no meg az elmaradhatatlan főzés.
Tőle kaptam az alábbi receptet.
Hozzávalók:
1 kg darált hús (sertés, marha, baromfi, nyúl)
1 db kisebb vöröshagyma
2 tojás
15-20 dkg kenyér - héja nélkül
1,5 dl tej
1 teáskanál só
fél teáskanál őrölt fekete bors
10-12 szem szegfűbors
fél szerecsendió
A sütéshez olaj vagy zsír
A kenyeret beáztatom a tejbe, a szegfűborsot mozsárban összetöröm.
A húst összekeverem a tojással, hozzáadom a fűszereket, a tejben áztatott kenyeret, belereszelem a vöröshagymát, és a szerecsendiót.
Nincs más dolgom, mint alaposan elegyíteni a hozzávalókat. Én kézzel szoktam, szeretem megérinteni az ételeket, amiket szeretteimnek készítek.
Ha lágynak érzed a kész keveréket, egy kis zsemlemorzsát tegyél hozzá!
Ízlés szerint olajat vagy zsírt forrósítok, és viszonylag nagy, diónyi gombócokat formálok, és a zsiradékban kisütöm.
Csak a serpenyőt rázogatom meg néha, így a gombócok szépen egyenletesen megsülnek.
Ha kész, szűrőbe teszem, hogy a felesleges zsiradék lecsöpögjön, és már mehet is a terített asztalra!
Most rácsos sült krumplival és fűszeres joghurtos zöldsalátával ettük, de a saját készítésű fűszeres paradicsomot (ketchupot) sem utasítja vissza!