Tegnap kiflit sütöttem, hogy a fiúk finomat vihessenek tízóraira.
A kifliről meg eszembe jutott, hogy mákot nem csak karácsonytájt kellene enni, tehát készüljön egy kis mákos guba!
Hozzávalók:
10 db kifli
15 dkg őrölt mák
10 dkg porcukor
6-8 evőkanál cukor (kb. 15 dkg)
0,8-1 l tej
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás pudingpor
0,5 l tej
3-4 evőkanál cukor (kb. 5-7 dkg)
1 üveg meggybefőtt (720 ml)
Ha van, maradék tojásfehérje
A kiflit felkarikáztam, a citrom héját lereszeltem, a saját készítésű meggybefőttet kimagoztam, a pudingot megfőztem, a saját termesztésű (őszi) mákot ledaráltam, egy nagy üveg tálat (sütésálló) kizsíroztam.
Ez az a pont, amikor már biztosan bekapcsolhatod a sütőt. (Mivel nekem gázpalackról üzemelő gáztűzhelyem van, meggyújtottam...)
A pudingfőzés után megmaradt 0,8-1 liter tejet megmelegítettem, így könnyen feloldódott benne a 6-8 evőkanál cukor. A cukros tejet citromhéjjal ízesítettem.
A felkarikázott kifli harmadát nagy lyukú szűrőbe tettem, és a cukros-citromhéjas tejjel meglocsoltam. Természetesen volt alatta egy másik tál, hogy a lecsorgó tejet felfogja. Fontos, hogy a kiflikarikákat átjárja a tej, de ne áztassa őket nagyon el.
Az üvegedénybe tettem a kiflit, megszórtam a darált cukros mákkal, szórtam rá magozott meggyet, és csorgattam rá pudingot. Ugyanezt megtettem a maradék kiflivel is, amíg az előkészített hozzávalók elfogytak.
Már így is elég csábító volt, de mivel néhány nappal ezelőtt kétszer is sütöttem kakaós fonott kalácsot, és maradt ki tojásfehérje, amit egy kis cukorral kemény habbá vertem, és a mákos guba tetejére simítottam.
Igaz, ez a mennyiség több tojásfehérjét is elbírt volna, de legalább így nem veszett kárba.
Ha egységes barnás habsipkát szeretnél, akkor akár 200 fokos is lehet a sütő hőmérséklete.
Mivel a tojáshabnak nem kell feltétlen nagy lángon sülnie, szép felületet érhetsz el akkor is, ha 150 fok körüli sütőben sütöd, szárítod. Hiszen minden már más hőkezelt a hab alatt...
A húsleves mellé ez volt a második fogás, senki nem panaszkodott.