Szeretem elmondani, hogy mit teszek ebbe az illatos-fűszeres-ízes zöldségkrémbe.
Miért? Hogy az, aki még nem tudja, higgye el, alapanyagokból, ízfokozó, zselésítő, tartósítószer, színezék nélkül is lehet készíteni a fiatalok körében igen kedvelt ennivalót is.
A nevével persze bajban vagyok. Komolyan kérdeztem: hogyan mondjam magyarul? Egyelőre a fűszeres paradicsomkrémnél tartok.
Az OMÉK 2017 kiállításon sokan kóstolták. És amire igen büszke vagyok: a 16-18 éves fiatalok is meghökkentek. Először az ízén, azután amikor hallották az összetevőket.
No, lássuk!
Hozzávalók (megtisztítva, befőzéshez előkészítve mérve):
10 kg paradicsom
2,5 kg alma
1,3 kg vöröshagyma
1,2 kg cukor
1 kg sárgarépa
0,5 kg zeller
0,5 kg petrezselyemgyökér
0,2 kg só (én jódozatlan erdélyit használok)
0,5 dl 20%-os ecet
fűszerek (az egyszerűség kedvéért most szárított fűszernövények szükséges mennyiségét adom meg):
5 db babérlevél
10 db szegfűbors (szoktam beletenni, az ideiből kimaradt...)
15 g bazsalikom
15 g szurokfű (oregánó)
15 g szemes fekete bors
8 g őrölt kömény
6 g őrölt gyömbér
5 g mustármag
Igen, mindent előkészítek.
A megmosott paradicsomot néhány percre lobogó forró vízbe teszem, majd szűrőkanállal kiszedem, lehűtöm. Ha ráérek, kihűl magától, ha igyekszem, hideg víz várja. Így könnyű leszedni a héját, könnyen kiugrik a bőréből.
Az almát megmosom, négybe vágom, magházát kiveszem. Ha akarod, darabolhatod még, de nem szükséges. Nem hámozom meg!
A vöröshagymát megtisztítom, mérettől függően nyolcba vágom.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót megtisztítom, 3-5 cm-es darabokra aprítom, és annyi vízben, amennyi ellepi őket, ízesítetlen vízben puhára főzöm. Ennek az az oka, hogy a paradicsom nagy savtartalma miatt nehezen puhulnának, nem lenne krémes a végeredmény. A befőzéshez a főzővizet nem használom fel.
A fűszereket kimérem, a darabos fűszereket egy teatojásba teszem.
Kiválasztok egy a fenti mennyiségekhez megfelelő edényt, és az ecet és cukor kivételével mindent belepakolok, jól összekeverem. A zöldségeket, a gyümölcsöt, a főtt zöldségeket, az őrölt és darabos fűszereket, sót. A cukrot és ecetet még nem!
A cukrot nem, hogy a főzés során ne karamellizálódjék, az ecet pedig gátolná az alapanyagok puhulását.
És mára megvagyunk.
No, ne ijedj meg, nem hagyom félbe a recept leírását, de adok egy éjszakányi pihenőt a befőzéshez. Ezt az egyébként gyönyörű keveréket lefedem, és egy éjszakát állni hagyom.
Másnap főzöm, főzöm, főzöm. Hogy meddig, azt nem tudom megmondani. Ha a fenti mennyiséget készítetted elő, 3-5 óra is lehet a főzési idő - forrás után. Majd látod, milyen az a sűrűség, amit már elfogadhatónak találsz. Az alma magas pektintartalmával segít neked, ne add fel!
Amikor úgy ítéled meg, hogy jó a sűrűsége (vagy már nem érsz rá tovább), tedd bele a cukrot. Javaslom, hogy ne egyszerre. Az a mennyiség, amit megadtam, enyhén édeskéssé teszi (a család nálunk így szereti). Várd meg, míg feloldódik, kóstolgasd. Ha jó, akkor már csak az ecet hiányzik. Azt se öntsd bele egyszerre, kóstolgass!
A végén vedd ki a teatojást.
Ha nem elég krémes az állaga, de a sűrűsége már jó, akkor botturmixszal, vagy poharas turmixgéppel segíts neki.
Ha kész, mehet forrón az üvegekbe.
Ha 212 ml-es üvegbe teszed, az például elég lehet két pizzára. Ha 370 ml-esbe, akkor már a kész pizza tetejére is jut.
Ennél nagyobb üvegbe ne nagyon tedd, mert nem tettünk bele tartósítószert, és nyitás után a hűtőben is csak 7-10 napig biztos...
Mennyi üveg kell ehhez? Ha olyan sűrűre főzted mint én, a fenti mennyiségből kb. 11 kg kész fűszeres paradicsomkrémed lesz. A kicsibe 220 g, a nagyobba 380 g fér bele.
Szóval belekerült az üvegbe. Feje tetejére állítom néhány percre, aztán vissza a talpára, és mehet a meleg paplanok közé (száraz dunszt).
Használhatod tízórai készítéshez, mártogatósnak fasírthoz, húsgombóchoz, sült krumpli mellé. És még sok minden máshoz is, de ezt szerintem már nem kell mondanom.
Néhány tanács, tapasztalat:
Főzhetsz akár decemberben is, ha paradicsom helyett a nyáron eltett paradicsomlevet használod. Ha ízesítetted, légy rá tekintettel! Annyi paradicsomlevet használj, amennyi paradicsomot ír a recept.
Vigyázz, a teatojás ne nyíljon ki a főzés során! Az idei paradicsomkrémem nem lett volna olyan fűszeres, ha a végén nem üresen veszem ki a teatojást. Így viszont poharas turmixgéppel pépesítenem kellett, hogy a babérlevél, fekete bors, mustármag darabkák ne maradjanak benne. Ha így jársz, vigyázz, a forró mártás nehogy elroppantsa a turmixgép poharát!
Ha sokat főztél, vagy a turmixolás miatt már kissé kihűlt, mire üvegbe raknád, ne ijedj meg, hogy nem elég forró, megromolhat. Egy nagy fazékba tedd bele a megtöltött és kupakkal lezárt üvegeket, és forró vízben (ne zubogtasd) dunsztold ki. Én ilyenkor befőzőfazékba teszem, és 30 percre 80 fokon rádunsztolok. Erről is írok majd hamarosan.