Sárgabaracklekvár régen és most
2017. július 26. írta: Zita éléskamrájából

Sárgabaracklekvár régen és most

Hogy hogyan főzöm a sárgabaracklekvárt, már lejegyeztem. De hogyan főzték régen? 

sargabarack_fan_vizjeles.jpg

Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból (egy száz évvel korábbi német munka fordítása):

"171. Mindenféle confectumokat mint kell csinálni
1. Végy vizet s nádmézet; főzd meg. Hámozz almát belé, s főzd meg benne, amíg meglágyulnak. Vedd ki, és hadd főjön az szirup. Rakd belé az almát ismét, hadd főjön. Rakd egy tálba az almát, s töltsd réá az szirupot, hadd hűljön meg, és mikor fel akarod adni, hintsd meg confectummal.
2. Barack-confectum - mint ennek előtte is említettem."

 

Persze vitatkozhatunk azon, hogy ez lekvárnak minősül-e, de lássunk egy másik receptet, a 19. század elejéről!

"Az érett Kajszinbaratzk betsinálása ettől némellyekben külömbözik, és így esik meg:
1. A' baratzkot estve megszedjük, meghámozzuk, magjokat kivetjük, és szitált Czukorral meghintvén, egy edényben más napig így hagyjuk, míg magának levet ver.
2. Egy fontra, egy font Czukrot tévén, együtt lángon forraljuk, míg t. i. a' Czukor minden habját, a' mellyet le kell szedni, felhányja; de nem keverjük, hanem hogy meg ne égjen, megszokás fordítani a' lábasban körül

3. E' meglévén, a' tűznél megsürítjük a' Czukrot a' második gráditsig.
4. Mikor ezt látjuk: levesszük a' tűzről; elhagyjuk hidegülni; magjokat megtörjük, megfejtjük, és minekutánna mézben felforraltuk: beléjek visszarakjuk, és üvegbe betsináljuk. Ha kevesebb Czukrot adunk neki: íze, és szaga jobban megmarad; de nem lehet soká tartani. A ' kik Liktáriumnak sűrűre befőzik, minden fontra 2 font Czukrot olvasztanak, vagy hintenek bele."

Magyar Házi Gazdasszony
N. Nagyváthy János Tekintetes Nemes Szala Vár Megye Táblabírója által
Pesten, Trattner János Tamás betűivel 's költségeivel 1820.

 

Közel 100 éve jelent meg Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet A jó házi konyha - Igy kell főzni c. könyve. Ebben két módot is javasol a sárgabaracklekvár főzésére:

"Sárgabarack-lekvár lecukrozva:
Nagyon szép, érett barackokat hámozzunk meg, magvát vegyük ki és mérjük meg, aztán ugyanannyi porcukrot vegyünk és egy mély tálba vagy lábasba tegyünk egy réteg hámozott barackot és egy rétet cukorport, ismét barackot, cukorport és így tovább, ameddig a barack elfogy, a tetején bőven cukrozzuk meg és hagyjuk 24 óráig így hideg helyen, pincében. Akkor tegyük oda főni azon módon és főzzük folyton kavargatva, 10-15 percig. Aztán üvegekbe rakva kössük le és ezt gőzben főzzük ki 15-20 percig. Aztán a szokás szerint másodszor is lekötve, tegyük félre. Ez kitünő jó, tésztákhoz feladni és színe is gyönyörű világossárga. 

Sárgabarack-lekvár.
Jól megérett szép sárgabarackot úgy nyersen, magvát kiszedve, törjük át szitán, aztán mérjük meg és tegyük oda főni, nagyon gyakran kavargatva, ameddig jó sűrű lett. Ekkor ugyanannyi súlyú cukorport részletenként tegyünk bele, mert lehet, hogy kevesebb is megédesíti. A cukorral úgy, mint a többi lekvárt csak 10-15 percig főzzük, akkor vegyük le, úgy forrón rakjuk üvegekbe és mint a többit, másnak lekötve tegyük félre."

 

És egy kedvencem. Bár pontos receptet nem tartalmaz, olvasd el Karinthy Ferenc Baracklekvár című írását!
Megtudhatjuk, milyenek voltak az esték Karinthyéknál.
Megismerhetjük a bohém, szertelen (talán egy kissé felelőtlen?) Karinthy családot, ahol esténként a budapesti értelmiség színe-java üli körül a nem túl dúsan megterített asztalt, ül a süppedős fotelben. Szellemi sziporkák, nyelvi játékok, némi szeszes ital, egy kíváncsi, de igen álmos gyermek, aki mindebből nem szeretne kimaradni.

Megismerhetjük Róza nénit, aki ha nem is az estékben, de a hétköznapokban szeretne rendet teremteni, valamilyen biztos állandóságot hozni a konyhába.
Ő az, aki sárgabaracklekvár illatba burkol bennünket, és Karinthy Ferenc írásán keresztül befőzésre csábít.

Igen, csábít. Nem csak bennünket, a vendégeket is. És hogy mi lesz a frissen befőzött sárgabarack lekvár sorsa? Azt hiszem, tényleg el kell olvasnod.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr8612690741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása