A hosszan eltartható finom, sós ropogtatnivalót kedvelőknek.
No meg azoknak, akik szeretnek látványosan teríteni....
Szeretem azokat a sütiket, amiket - ha jól elrejti, beosztja az ember - még néhány hetes korukban is elő lehet venni, nem romlik a minőségük. Jók az ilyen tartalékok akkor is, ha "úgy ennék valami finomat" érzés tör ránk, családtagjainkra, vagy éppen úgy jönnek vendégek, hogy nem tudunk készülni, netán átjön a szomszédasszony egy kis tereferére.
Látni fogjátok, teljesen kihasználom a gáztepsimet, nem vágom fel a szokásos stangli méretre ezt a sütit, mert így nagyon jól mutat az asztalon egy tisztára mosott vázában, legyen az akár gömbölyded, akár szögletes.
Az összeállítása is könnyű, negyed óra alatt kész, és már sütheted is. Két vagy három tepsivel lesz aszerint, milyen vastagra nyújtod, milyen szélesre vágod.
A sütési idő körülbelül 20-25 perc, tehát másfél óra alatt sül meg az összes, és közben mást is lehet csinálni a konyhában.
Hozzávalók:
40 dkg tönköly finomliszt
20 dkg tönköly teljes őrlésű liszt (vagy összesen 60 dkg finomliszt)
30 dkg vaj (zsírral is kipróbálhatod, 30 * 0,8, azaz 24 dkg zsírt használj)
20 dkg reszelt sajt (saját készítésű, trappista, edami)
20 dkg tejföl
2 teáskanál só
A szóráshoz:
1 tojás (a tyúkjainktól kaptam)
3-5 dkg szezámmag
Mondjam még, hogy mindent kimérek, előkészítek? A vaj már megpuhult, a sajtot lereszeltem, a tojást felvertem...
A lisztet, liszteket a vajjal elmorzsoljuk, majd gyengéd mozdulatokkal beleforgatjuk a reszelt sajtot és a sót. Nem kell még gyúrni, csak szépen elegyíteni a hozzávalókat! Ha a tejfölt is hozzáadod, gyúrhatod, előbb-utóbb már összeáll a tészta. Valahogy így:
Nem is kell pihentetni, lisztezett nyújtódeszkán fél centiméter vastagra kinyújtjuk, és a felvert tojással megkenjük.
(Szerintem most bekapcsolhatod a sütőd, vagy begyújthatsz a gázsütőbe, mert negyed óra, húsz perc múlva kezdünk sütni! 200 fokra állítsd be.)
Ízlés szerinti magokkal megszórjuk - mi szezámmaggal szeretjük a legjobban -, majd derelyevágóval hosszú vékony csíkokra vágjuk.
Ezeket a csíkokat, ahogy feljebb is írtam, tetszés szerinti hosszúságúra darabolhatod.
Én a tepsim méretéhez igazítom:
Két sütőpapírt vágok a tepsihez, vagy veszek elő olyat, amit korábban használtam, hiszen egy sütőpapír többször is használható. Az egyiket a tepsibe téve szépen egyenletesen megtöltöm a tésztacsíkokkal. Nem kell nagy távolságot tartani kettő között, sütés közben sem nőnek meg, nem fognak összeérni.
A másik papírra is rárakom a szezámmagos rudacskákat (természetesen a kisebb darabokat is), hogy amikor az első adag kész, gyors váltással mehessen a következő a sütőbe. Takarékos gazdasszony (környezettudatos polgár) az ilyenre is figyeljen, sok kicsi sokra megy!
Ha már 200 fokos a sütő, be is teheted sülni. Körülbelül 20-25 perc alatt lesz kész, amikor már egy kicsit(!) barnul. Szerintem ilyenkor a legfinomabb.
Ha jónak találom, a tepsiről rudacskákkal együtt kicsúsztatom a munkalapra a sütőpapírt, és a konyhapult, nyújtódeszka széléhez igazítva a tepsit ráhúzom a másik, már előkészített adagot. Mehet is be a melegbe.
Ha kihűlt, vagy teheted az asztalra, vagy egy jól záródó dobozba kerüljön.
Ha hosszúra hagyod, és vázába teszed, párás helyiség esetén néhány nap alatt megereszkednek, elgörbülnek!