Kenyérlepény, kenyérlángos, pizza
2017. június 19. írta: Zita éléskamrájából

Kenyérlepény, kenyérlángos, pizza

Amikor megesszük az asztalt is... *

Mikor kitör a vakáció, és a fiúk belevetik magukat a nyárba - mindketten elmentek dolgozni -, valami napközbeni ebédpótlónak lenni kell. 
Van, amit egyikük sem utasít vissza:

pizza_kesz_kozelrol_vizjeles_2.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:
60 dkg liszt (finomliszt, kenyérliszt, vagy részben teljes őrlésű)
4 dkg friss élesztő
1 evőkanál zsír vagy 7-8 dkg olívaolaj, étolaj
3 dl víz
1 teáskanál cukor
kevés só

Feltéthez:
220 g fűszeres paradicsomszósz (recept nyár végén, amikor érik a paradicsom)
200 g sonka
2 doboz darabolt ananász konzerv 
400 g marinált kápia paprika (receptet írok ősszel, amikor a következő adagot elteszem)
400 g reszelt sajt 

Szégyenlősen hivatkozom rá, de a rendelkezésre álló idő korlátozott volta miatt kényelmesebb volt kenyérsütő géppel dagasztatnom. A szégyenlősség oka, hogy úgy vélem, az érintés, a dagasztás, az élő anyaggal való foglalatosság bensőséges folyamat, ami sokat ad a tésztának - és annak, aki fogyasztja -, no meg nekem, aki ennek részese vagyok. (Lásd korábbi bejegyzésem a vízről.)


Másfél óra elteltével a kész, többszörösére kelt tésztát két részre osztom, mindkettőből cipót formázom. (Időközben a sütőbe begyújtottam, hogy 200 fokra melegedjen, mire az alapot elő kell sütnöm.)
Az egyiket gáztepsim méretének megfelelő négyzet alakúra nyújtom, s a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem. 

pizza_nyers_teszta_vizjeles.jpg

A tésztát elő kell sütni, hogy a feltét ne áztassa át a későbbiekben. A tepsibe fektetett tésztát villával megszurkálom, hogy ne púposodjon fel.

Kb. 15 percig sütjük, hogy megkérgesedjen.

 

A sütőből kivéve a munkalapra csúsztatom, a másik, időközben a sütőpapíron kinyújtott tésztát ráhúzom a kiürült tepsire, és már mehet is az előző helyére. Neki is körülbelül negyed óra forróság jár.

Az elősütött tésztát megkenem a fűszeres paradicsomszósz felével, rászórom a vékony csíkokra felszeletelt sonka felét, az egyik levétől lecsöpögtetett ananászkonzervet.

pizza_sutes_elott_vizjeles_2.jpg

A kápia paprika felét kiveszem az üvegből, apróra darabolom, azt is a tésztára szórom. Szép is, jót tett a piros szín...

Már csak a reszelt sajt felével kell megszórni.
No nem így, mint a képen látszik. A negyven dekagramm reszelt sajt felét eloszlatom a teljes felületen. Itt a képen csak azért látszik ki a sajt alól a feltét, hogy szebben tudjon mosolyogni.

pizza_sutes_elott_vizjeles.jpg

 

 

Letelik a negyed óra, a második elősütött tésztát kiveszem a sütőből, papírostól a munkalapra csúsztatom, és a kiürült tepsire ráhúzom a megrakott tésztát, ízlés szerint 30-45 percig sütöm.

 

A másik tésztalapra rákenem a paradicsomszósz maradékát, és ráteszem a feltéteket. Majd ő is megy a másik után. 

 

Íme a végeredmény. Következőleg teszek rá egy bazsalikom hajtáscsúcsot is, hogy még szebb legyen.

 

pizza_kesz_tepsis_vizjeles.jpg

 

 

 * Tartozom az alcím magyarázatával. 

Vergilius Aeneis című művében a III. énekben a Strophadok-szigeteken kikötő, a dús réteken legelésző marhákból, kecskékből zsákmányoló és tort ülő Aeneist és társait a szigeten lakó hárpiák megátkozzák: 

"Jó, italus kikötőkbe, a szél szárnyán, el is értek;
Ámde e jogtalan öldöklésetekért falat addig
Ott nem emelhettek, míg éhségtekben az asztalt
Meg nem rágjátok s fel nem faljátok ebédre."

Ugyanebben az énekben jön a reménykeltő jóslat is Helenustól:

"Fogsz a fenyéren, a tölgyek alatt majd látni egy emsét,
Jókora hószínűt, amely épp harminc fiat ellett,
És emlőin ezek hószínűek valahányan,
Ott lesz városod, ott - bajaid végén - menedéked.
És az az asztalevés, ez a rémjóslat se ijesszen:"

A hetedik énekben pedig beteljesedik a jóslat, megeszik az asztalt, amit sokan a tésztalapnak tekintenek. Igaz, erről korábban már megették a feltétet. 

Talán így született a kenyérlepény, kenyérlángos, pizza...

"Aeneásszal a fő vezetők meg a bájos Iúlus
Közben egy égre törő, terebély fa alá telepednek
S torhoz készülnek, tönkölyből tészta terítőt
Téve a gyepre az étel alá - Jupiter maga súgta -
És e Cerés-aljat termése tetézi a tájnak.
Majd miután már minden mást felfaltak, e szűkös
Lángos-alapra, Cerés-kéregre kapatta az éhség
Elszánt fogsoruk és a karéjt a kezek le-letörték,
Falva a fölnegyedelt, vékony, sors-adta lepényből.
"Ejha, megesszük az asztalt is!" - szól erre bohókás
Hangon Iúlus s elhallgat. S ez volt a legelső
Jel, hogy a baj tovaszáll; mit hall és felfog az apja
És ismétli, igen bámulva az égi hatalmon."

Az idézeteket a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról kölcsönöztem
http://mek.niif.hu/06500/06540/06540.htm#21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr9112605499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása