Tegnap, amikor a sajtkészítéshez melegítettem a tejet, bekevertem a tejes pitét. A gyorsan elkészíthető palacsintatészta-szerű masszát azután már csak be kell tenni a sütőbe, és türelmesen várni. De nézzük a részleteket!
Hozzávalók:
25 dkg cukor
10 dkg vaj
5 tojás
20 dkg liszt
1 l tej
csipet só
a tepsi kikenéséhez zsiradék
A sütőbe begyújtok/bekapcsolom. Az én gázsütőm 20 perc alatt melegszik fel 200 fokra, úgyhogy ezzel kezdem a sütést.
Mint mindig, most is kimérek minden hozzávalót. A tojások sárgáját, fehérjét szétválasztom. A gáztepsit kizsírozom.
A puha vajat, cukrot és csipet sót összekeverem, majd elvegyítem benne a tojások sárgáját. A lisztet és a tej felét felváltva adom hozzá legalább 3-4 részletben. Így nagyobb az esélyem arra, hogy nem lesz csomós a tészta.
A tojások fehérjét kemény habbá verem, óvatos mozdulatokkal belekeverem a masszába. A végén a maradék tejet keverem bele. A láthatóan híg tésztát beleöntöm a gáztepsibe.
Nagy levegő, most jön a neheze! A tepsit, aminek a pereméig ér a tészta (az én gáztepsim 40x40 cm-es, a belső, hasznos mérete 35x35-ös), be kell tenni a sütőbe úgy, hogy se magamra, se a sütőtérbe ne öntsem a tésztát. Sikerülni szokott...
És most nyugodtan mehetünk a dolgunkra. Sokáig sül, hiszen nagy a nedvességtartalma.
Több mint egy órán át kell a sütőben tartani. Ha kicsit sötétebbre szeretnénk sütni, másfél órára is szükség lehet.
Nagyon finom sütemény. A tej, a cukor és a vaj karamellizálódik, kellemes aromát adva a pitének.
Hidegen lehet szépen szeletelni, de langyosan is nyugodtan kóstold meg! A sütemény közepén láthatsz egy pudingosan lágy réteget, krémes tölteléknek tűnik, ez nem a sületlenség jele!
Ha egy kissé sötétebbre sütöm:
Ha majd érnek a gyümölcsök, sütünk szamócásat, sárgabarackosat, cseresznyéset, meggyeset is.
Ha nem bírunk várni addig, elővesszük a befőtteket...