Mézes zserbó karamelles krémmel
2017. április 26. írta: Zita éléskamrájából

Mézes zserbó karamelles krémmel

mezes_zserbo_vizjeles.jpg 

Tartós és finom sütemény, egyik kedvencem. A tervezett fogyasztás előtti nap készítsük el, hogy a lapok megpuhuljanak, szépen szeletelhető legyen!

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
1 tojás sárgája
1 tojás
3 ek zsír
3 ek méz
15 dkg porcukor
8 ek tej
1 tk szódabikarbóna

A krémhez:
3 ek kristálycukor
3 dl tej
3 ek liszt
25 dkg vaj
25 dkg kristálycukor


15-20 dkg tortabevonó csokoládé, és a használati utasítása szerint vaj, olaj

A tészta hozzávalóit kimérem, és a liszt kivételével mindet beleteszem egy kis lábasba. Kis lángon, folyamatosan kevergetve összemelegítem. Fontos, hogy nem szabad felforralni, csak addig kevergetni, amíg egynemű lesz. Amikor elzárom alatta a gázt, a meleg masszába beleteszem a kimért 50 dkg lisztet. Fakanállal szépen össze lehet keverni. 
Fél órát pihentetem. Nem szoktam betenni a hűtőbe, szobahőmérsékleten is kihűl és nyújthatóvá válik. 

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tésztát négyfelé vágom, és az egyik negyed tésztát a tepsi hátoldalán kinyújtom. Nem kell sem liszt, sem zsiradék a tepsire. Ha a tészta nagyon ragad a nyújtófához, gyengéden meghintem a felületét liszttel. 

Olyan vékonyra nyújtom, amennyire csak tudom. Nyugodtan a tepsi széléig. 

mezes_zserbo_lap_vizjeles.jpg

Az előmelegített 200 fokos sütőbe beteszem. Figyelni kell rá, vékony a tészta, hamar megsül. Ne hagyjuk nagyon megbarnulni, mert megkeseredik. 

Ha kész, egy széles pengéjű késsel, vagy vékony kenőlapáttal alányúlok, körbevágom hogy a munkafelületre le tudjam csúsztatni a tepsiről. Ilyenkor még puha, könnyen szakadhat, legyünk óvatosak!

A tepsit hagyom kihűlni. Melegen nem lehet elnyújtani rajta a következő tésztaadagot. A tepsi hátuljára ragadt vékony tésztaréteget a kenőlapáttal lehúzom. 

Ha kihűlt a tepsi, nyújtom a következő lapot, majd megsütöm. Így teszek mind a néggyel. A kihűlt lapok könnyen törnek, óvatosan szabad őket mozgatni. A sütőből éppen kivett lapokat mindig külön rakom, csak a kihűlt rétegek mehetnek egymás tetejére!

A krémet már közben készíteni szoktam, hiszen amíg sülnek a lapok, vagy éppen hűl a tepsi, van idő rá.

3 evőkanál kristálycukort megolvasztok, karamellizálom. Vigyázat, ha megég, keserű lesz! Amikor kész a karamell, a 3 dl tejet ráöntöm, és kis lángon, néha megkeverve a cukrot feloldom. Ha legalább langyosra hűl, akkor mártáskeverővel elegyítem benne a 3 evőkanál lisztet, és sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. 

25 dkg megpuhult vajat 20 dkg cukorral összekeverem, és kanalanként a kihűlt krémalaphoz adom, jól elkeverem. A kész krém harmadával megkenem az egyik lapot, majd rátéve a többit is. Már az első lapot érdemes kenés előtt vagy egy nagy tálcára, üveglapra, vagy a tepsi hátuljára tenni, hogy utána mozgatni tudjuk. 

15 -20 dkg csokoládét vízgőz fölött felolvasztok, ráöntöm a süteményre, elsimítom. Csak másnap szabad felvágni! 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeleskamrajabol.blog.hu/api/trackback/id/tr212457087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Török 2017.04.28. 09:36:20

Szia ! Ezt ki fogom próbálni a ballagásra, nagyon jól néz ki és tökéletes a leírás!!
süti beállítások módosítása