Képet, hangot már tudunk közvetíteni, de az illatok még helyben maradnak...
Már holnap reggel is ébredezhet a család finom illatára, próbáld ki!
Egyik kedves szomszédasszonyom unokái igen szeretik a friss kiflit, külön ajánlom neki, nekik. (Remélem, ízlett a ma délutáni kóstoló!)
Hozzávalók 16 db-hoz:
55 dkg finomliszt (lehet beletenni egy kis teljes őrlésűt is)
4 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál cukor
1 csapott teáskanál só
2 dkg élesztő
2,5 dl víz
Érdemes a hozzávalókat előre kimérni, kikészíteni.
Természetesen ízesíthető, szórható magokkal, fűszerekkel, de ez most az alaprecept sós és édes kenőkék alá...
Mivel nekem most a kertben sok munkám akadt, nem kézzel dagasztottam, hanem a hozzávalókat beletettem a kenyérsütő gépbe, és a dagasztó programot elindítva másfél órára magára hagytam a tésztát.
Szeretek dagasztani, gyúrni. Megnyugtat, s családtagjaimnak érzelmeket közvetít. (Egy kis szépirodalmi utalás: Laura Esquivel: Szeress Mexikóban!) Persze nem mindegy milyet, de az már rajtunk múlik.
Szóval ma a gép végezte el a munka nagy részét:
A kelesztőből kivett tésztát kétfelé osztottam, átgyúrtam, két kis cipót formáztam.
Olyan nagyra nyújtottam az egyik cipót a nyújtódeszkán, amekkorára csak lehet. Igyekeztem szép kerek formát kialakítani, hogy a kiflik is szép formásak legyenek.
A tésztát nyolc felé vágtam, és a körcikkeket a szélesebb végénél kezdve feltekertem. Aki szeretné, az még külön nyújthat, növelhet a körcikkeken, több rétegű lesz a tekerés, szép rajzolatú lesz a kifli.
Kissé ívesre formázva sütőpapírral bélelt tepsibe, ún. gáztepsibe helyeztem a kifliket. Konyharuhával letakarva kelesztettem tovább.
Ugyanígy elkészítettem a másik nyolc kiflit is, feltekerés után rögtön sütőpapírra tettem őket, letakartam, pihentettem.
Amíg kelt, kimentem a gyógynövényes kertbe, mert rajzoljuk az új alaprajzot, egy közel 60 méter átmérőjű kört, hogy újratelepíthessem a növényeket. Erről majd később, ha már lesz mit mutatni.
200 fokra előmelegített sütőbe tettem a szépen megkelt, kétszeresére nőtt kifliket, de előtte óvatosan megkentem őket vízzel. Közel fél órát sütöttem, amikor már nemcsak az illata, hanem a színe is étvágygerjesztő volt, kivettem a sütőből, s rácsra helyeztem hűlni. S mivel már elő volt készítve a második adag is, csak ráhúztam a kiürült tepsire papírostól, és már mehetett is melegedni. Pontosabban sülni. Így a sütőnek sincs üresjárata. Egy kis tudatosság, takarékosság.
Vigyázat! A meleg kifli igen megterhelheti a gyomrot, várd meg, amíg egy kicsit kihűl!
Érdemes frissen fogyasztani, mert a héja ropogós. Ha becsomagoljuk megereszkedik, elveszíti roppanósságát.
Jó étvágyat!