Ha valaki vidékre költözik, az első probléma amibe beleütközik a FŰTÉS!!!
Aztán jönnek a tanácsadók, akik talán sosem fűtöttek, de értenek hozzá!!!
Aztán, mikor már fűteni kell, kiderül a jó választás, mégsem jó, idő és pénz már nincs a változtatásra, a tél nem tart örökké, majd jövőre változtatunk:
Aztán minden kezdődik elölről, tanácsadók, internet, stb.
Én is a magam útját jártam, FŰTÉS az, amit reggel begyújtok, majd másnap ismét, addig élvezem a meleget, kitétel, hogy tiszta égés legyen, ne kelljen kormolni és ennek a szén az alapja!!! (Aki 2018-ban kicsit is utánanéz, tudja a fa szennyezőbb mint a szén, hogy egyebet ne is említsek, írtak róla sokan!)
Ahhoz, hogy minden helyiségben meleg legyen, független minden más energiától, kell egy kazán és gravitációs fűtés, amire ma azt mondják
korszerűtlen, viszont jól szabályozható, így könnyen kimaradhat a reggeli híradásból, amikor sorolják, kik robbantak fel! Van ezzel is egy gond, nincs
olyan kazán, amiben FŰTENI lehet, csak elégetni lehet a tüzelőt, ami sok kormolással jár! Különösen fa esetén a kéménybe lerakodik minden, ami
jobb esetben egy kéménytűzzel elintéződik, rosszabb, ha a ház is megy, bár ezt is meg lehet szokni, napi esemény!!!!
Hogy fűtök én? Berakok 5 vödör lignit brikettet, ha száraz, kicsit meglocsolom vízzel, vagy hóval együtt! Felülről határozottan begyújtok,
majd leszűkítem a primer és szekunder huzatot és így állíthatom a hőfokot, aztán majd holnap, vagy holnapután megismétlem!!!!!!
Hogyan működik? A szén teteje elkezd izzani (ez az egyik tiszta égés!)
Oxigén szegény térben, gáz CO keletkezik, a vízből Hidrogén. A két gáz elkeveredik, a szekunder huzat hatására, a hidrogén meggyújtja a CO-t, így a két gáztól, gyors-égéssel megszabadulunk, ezen a tűzsávon káros anyag nem megy át, a víz lecsapódik, a CO2 és Nitrogén ütközése emeli a hőfokot, majd leadja a kazán vizének és hidegen kiballagnak a kéményen, se kéménytűz, se robbanás nincs, se füst, se korom, sose takarítottam!!!
Persze rábeszélni nem akarom, mert ha fűtésszerelővel csináltatja, úgyis lebeszéli, csak azért írtam le, ha szenved a hideg miatt gondoljon rám!!!!
Még egy fontos részlet, a tágulási tartályt, nem a padlásra kell tenni, mert elfagyhat, a felső pontból egy pipacsővel kell levezetni egy műanyag kannába, ránézéssel mindég ellenörízheti, vagy ha felforr a kazán, bugyborékolással jelzi!!!!!
KELLEMES MELEGET!!!!!
Nagyban függ a rizs minőségétől, meg én nagyon tudom ajánlani egy picike rizsfőző beszerzését! :) Jázminrizsből szeretek alkotni, valahogy sokkal jobb az állaga főzés után is. Puha, nem ragacsos. Amúgy csomó helyen van már jázmin, most ilyen akciókat is találtam! Sajátmárkások között keresd! www.ujsagomat.hu/aldi/, :) puszi
Szépek :)
Eszembe jutott, hogy anno sokat kutakodtam a tökéletes brióstészta tárgykörében, de még a Szakácsok Könyvében vázoltak sem voltak az igaziak. Aztán egy Tour de Serpenyős poszt kapcsán sokat kutakodtam és véletlenül megtaláltam az igazit, a formázást és az ízesítést leszámítva ezek szerintem a legjobb arányok, érdemes kipróbálni:
Szia Zita! Nem vagyok nagy internet rajongó, nagyjából csak gépelni tudok, de nagy szeretettel fogom olvasni a blogodat! Kiskőrösön találkoztunk, s én is hasonló cipőben járok, van tanyánk, de befőzni, főzni nem tudok, ennek sok oka van, de soha nem késő elkezdeni. Köszönöm, hogy leírod! M
Kedves Szomszédasszonyom !
A kóstoló kb. 15 percig tartott, kb. 10-en teszteltük, még szerencse hogy egy egész kosárkával hoztál !
Egész biztos sokszor fogom sütni ha újra itthon lesz a család,ami nyáron több hétig szokott lenni.
Nagyon - nagyon finom, köszönjük a receptet, és a kóstolót is!
Zita éléskamrájából
Utolsó kommentek:
János Bereczk 2019.03.05. 20:57:31
Aztán jönnek a tanácsadók, akik talán sosem fűtöttek, de értenek hozzá!!!
Aztán, mikor már fűteni kell, kiderül a jó választás, mégsem jó, idő és pénz már nincs a változtatásra, a tél nem tart örökké, majd jövőre változtatunk:
Aztán minden kezdődik elölről, tanácsadók, internet, stb.
Én is a magam útját jártam, FŰTÉS az, amit reggel begyújtok, majd másnap ismét, addig élvezem a meleget, kitétel, hogy tiszta égés legyen, ne kelljen kormolni és ennek a szén az alapja!!! (Aki 2018-ban kicsit is utánanéz, tudja a fa szennyezőbb mint a szén, hogy egyebet ne is említsek, írtak róla sokan!)
Ahhoz, hogy minden helyiségben meleg legyen, független minden más energiától, kell egy kazán és gravitációs fűtés, amire ma azt mondják
korszerűtlen, viszont jól szabályozható, így könnyen kimaradhat a reggeli híradásból, amikor sorolják, kik robbantak fel! Van ezzel is egy gond, nincs
olyan kazán, amiben FŰTENI lehet, csak elégetni lehet a tüzelőt, ami sok kormolással jár! Különösen fa esetén a kéménybe lerakodik minden, ami
jobb esetben egy kéménytűzzel elintéződik, rosszabb, ha a ház is megy, bár ezt is meg lehet szokni, napi esemény!!!!
Hogy fűtök én? Berakok 5 vödör lignit brikettet, ha száraz, kicsit meglocsolom vízzel, vagy hóval együtt! Felülről határozottan begyújtok,
majd leszűkítem a primer és szekunder huzatot és így állíthatom a hőfokot, aztán majd holnap, vagy holnapután megismétlem!!!!!!
Hogyan működik? A szén teteje elkezd izzani (ez az egyik tiszta égés!)
Oxigén szegény térben, gáz CO keletkezik, a vízből Hidrogén. A két gáz elkeveredik, a szekunder huzat hatására, a hidrogén meggyújtja a CO-t, így a két gáztól, gyors-égéssel megszabadulunk, ezen a tűzsávon káros anyag nem megy át, a víz lecsapódik, a CO2 és Nitrogén ütközése emeli a hőfokot, majd leadja a kazán vizének és hidegen kiballagnak a kéményen, se kéménytűz, se robbanás nincs, se füst, se korom, sose takarítottam!!!
Persze rábeszélni nem akarom, mert ha fűtésszerelővel csináltatja, úgyis lebeszéli, csak azért írtam le, ha szenved a hideg miatt gondoljon rám!!!!
Még egy fontos részlet, a tágulási tartályt, nem a padlásra kell tenni, mert elfagyhat, a felső pontból egy pipacsővel kell levezetni egy műanyag kannába, ránézéssel mindég ellenörízheti, vagy ha felforr a kazán, bugyborékolással jelzi!!!!!
KELLEMES MELEGET!!!!!
Bejegyzés: Fűtés a tanyán
takacsveca93 2018.04.16. 14:39:25
Bejegyzés: Rizsfőzés
lorien · http://lorien.blog.hu 2018.03.23. 19:27:08
Eszembe jutott, hogy anno sokat kutakodtam a tökéletes brióstészta tárgykörében, de még a Szakácsok Könyvében vázoltak sem voltak az igaziak. Aztán egy Tour de Serpenyős poszt kapcsán sokat kutakodtam és véletlenül megtaláltam az igazit, a formázást és az ízesítést leszámítva ezek szerintem a legjobb arányok, érdemes kipróbálni:
lorien.blog.hu/2013/07/18/le_tour_de_serpenyo_18_etap_gap-alpe-d_huez_la_pogne_narancsviragos_vajas_kalacs
Bejegyzés: Briós
Katalin Török 2018.03.01. 13:23:26
Bejegyzés: Túrófánk
Zoltánné Balla 2017.08.10. 11:34:24
Margó
Bejegyzés: A sajtkészítés nem időigényes!
Katalin Török 2017.06.19. 11:53:56
Bejegyzés: Zabpelyhes keksz
Zita éléskamrájából 2017.05.01. 23:07:12
Bejegyzés: Frissen sült kifli (nem csak) szomszédasszonyomnak ajánlva
Katalin Török 2017.04.28. 12:46:52
Bejegyzés: Kókuszos golyók
Katalin Török 2017.04.28. 09:36:20
Bejegyzés: Mézes zserbó karamelles krémmel
Zoltánné Balla 2017.04.26. 21:50:35
recept mentve!
puszi !
Bejegyzés: Sajtos tallér
Mária Pelsőciné 2017.04.20. 22:33:17
Bejegyzés: Beköszönés, bemutatkozás
Zoltánné Balla 2017.04.20. 22:33:14
A kóstoló kb. 15 percig tartott, kb. 10-en teszteltük, még szerencse hogy egy egész kosárkával hoztál !
Egész biztos sokszor fogom sütni ha újra itthon lesz a család,ami nyáron több hétig szokott lenni.
Nagyon - nagyon finom, köszönjük a receptet, és a kóstolót is!
Bejegyzés: Frissen sült kifli (nem csak) szomszédasszonyomnak ajánlva