Utolsó kommentek:

János Bereczk 2019.03.05. 20:57:31

Ha valaki vidékre költözik, az első probléma amibe beleütközik a FŰTÉS!!!
Aztán jönnek a tanácsadók, akik talán sosem fűtöttek, de értenek hozzá!!!
Aztán, mikor már fűteni kell, kiderül a jó választás, mégsem jó, idő és pénz már nincs a változtatásra, a tél nem tart örökké, majd jövőre változtatunk:
Aztán minden kezdődik elölről, tanácsadók, internet, stb.
Én is a magam útját jártam, FŰTÉS az, amit reggel begyújtok, majd másnap ismét, addig élvezem a meleget, kitétel, hogy tiszta égés legyen, ne kelljen kormolni és ennek a szén az alapja!!! (Aki 2018-ban kicsit is utánanéz, tudja a fa szennyezőbb mint a szén, hogy egyebet ne is említsek, írtak róla sokan!)
Ahhoz, hogy minden helyiségben meleg legyen, független minden más energiától, kell egy kazán és gravitációs fűtés, amire ma azt mondják
korszerűtlen, viszont jól szabályozható, így könnyen kimaradhat a reggeli híradásból, amikor sorolják, kik robbantak fel! Van ezzel is egy gond, nincs
olyan kazán, amiben FŰTENI lehet, csak elégetni lehet a tüzelőt, ami sok kormolással jár! Különösen fa esetén a kéménybe lerakodik minden, ami
jobb esetben egy kéménytűzzel elintéződik, rosszabb, ha a ház is megy, bár ezt is meg lehet szokni, napi esemény!!!!
Hogy fűtök én? Berakok 5 vödör lignit brikettet, ha száraz, kicsit meglocsolom vízzel, vagy hóval együtt! Felülről határozottan begyújtok,
majd leszűkítem a primer és szekunder huzatot és így állíthatom a hőfokot, aztán majd holnap, vagy holnapután megismétlem!!!!!!
Hogyan működik? A szén teteje elkezd izzani (ez az egyik tiszta égés!)
Oxigén szegény térben, gáz CO keletkezik, a vízből Hidrogén. A két gáz elkeveredik, a szekunder huzat hatására, a hidrogén meggyújtja a CO-t, így a két gáztól, gyors-égéssel megszabadulunk, ezen a tűzsávon káros anyag nem megy át, a víz lecsapódik, a CO2 és Nitrogén ütközése emeli a hőfokot, majd leadja a kazán vizének és hidegen kiballagnak a kéményen, se kéménytűz, se robbanás nincs, se füst, se korom, sose takarítottam!!!
Persze rábeszélni nem akarom, mert ha fűtésszerelővel csináltatja, úgyis lebeszéli, csak azért írtam le, ha szenved a hideg miatt gondoljon rám!!!!
Még egy fontos részlet, a tágulási tartályt, nem a padlásra kell tenni, mert elfagyhat, a felső pontból egy pipacsővel kell levezetni egy műanyag kannába, ránézéssel mindég ellenörízheti, vagy ha felforr a kazán, bugyborékolással jelzi!!!!!
KELLEMES MELEGET!!!!!

Bejegyzés: Fűtés a tanyán

takacsveca93 2018.04.16. 14:39:25

Nagyban függ a rizs minőségétől, meg én nagyon tudom ajánlani egy picike rizsfőző beszerzését! :) Jázminrizsből szeretek alkotni, valahogy sokkal jobb az állaga főzés után is. Puha, nem ragacsos. Amúgy csomó helyen van már jázmin, most ilyen akciókat is találtam! Sajátmárkások között keresd! www.ujsagomat.hu/aldi/, :) puszi

Bejegyzés: Rizsfőzés

lorien · http://lorien.blog.hu 2018.03.23. 19:27:08

Szépek :)
Eszembe jutott, hogy anno sokat kutakodtam a tökéletes brióstészta tárgykörében, de még a Szakácsok Könyvében vázoltak sem voltak az igaziak. Aztán egy Tour de Serpenyős poszt kapcsán sokat kutakodtam és véletlenül megtaláltam az igazit, a formázást és az ízesítést leszámítva ezek szerintem a legjobb arányok, érdemes kipróbálni:

lorien.blog.hu/2013/07/18/le_tour_de_serpenyo_18_etap_gap-alpe-d_huez_la_pogne_narancsviragos_vajas_kalacs

Bejegyzés: Briós

Katalin Török 2018.03.01. 13:23:26

Szia Zita! Mi már teszteltük! Nagyon finom és gyors is. :-)

Bejegyzés: Túrófánk

Zoltánné Balla 2017.08.10. 11:34:24

Zitácskám! Gratulálok, minden elismerésem a Tiéd ! Köszönöm a receptet !
Margó

Bejegyzés: A sajtkészítés nem időigényes!

Katalin Török 2017.06.19. 11:53:56

A keksz isteni, egy probléma van vele, hogy nem lehet abbahagyni és gyorsan elfogy.

Bejegyzés: Zabpelyhes keksz

Zita éléskamrájából 2017.05.01. 23:07:12

A mai kifli nem finomlisztből, hanem kenyérlisztből készült, és tettem bele két maréknyi zabpelyhet. A tetejére is szórtam. Nagyon finom lett így is!

Bejegyzés: Frissen sült kifli (nem csak) szomszédasszonyomnak ajánlva

Katalin Török 2017.04.28. 12:46:52

Nagyon köszönöm!! Veszek is ma tejport, hogy minden legyen otthon.

Bejegyzés: Kókuszos golyók

Katalin Török 2017.04.28. 09:36:20

Szia ! Ezt ki fogom próbálni a ballagásra, nagyon jól néz ki és tökéletes a leírás!!

Bejegyzés: Mézes zserbó karamelles krémmel

Zoltánné Balla 2017.04.26. 21:50:35

Köszönöm a receptet, hát ezt csak te tudod olyan finomra megcsinálni, nekem sincs ilyen sütőm, de fogok venni aztán ügyeskedem.
recept mentve!
puszi !

Bejegyzés: Sajtos tallér

Mária Pelsőciné 2017.04.20. 22:33:17

Szia Zita! Nem vagyok nagy internet rajongó, nagyjából csak gépelni tudok, de nagy szeretettel fogom olvasni a blogodat! Kiskőrösön találkoztunk, s én is hasonló cipőben járok, van tanyánk, de befőzni, főzni nem tudok, ennek sok oka van, de soha nem késő elkezdeni. Köszönöm, hogy leírod! M

Bejegyzés: Beköszönés, bemutatkozás

Zoltánné Balla 2017.04.20. 22:33:14

Kedves Szomszédasszonyom !
A kóstoló kb. 15 percig tartott, kb. 10-en teszteltük, még szerencse hogy egy egész kosárkával hoztál !
Egész biztos sokszor fogom sütni ha újra itthon lesz a család,ami nyáron több hétig szokott lenni.
Nagyon - nagyon finom, köszönjük a receptet, és a kóstolót is!

Bejegyzés: Frissen sült kifli (nem csak) szomszédasszonyomnak ajánlva
süti beállítások módosítása